Bandić priznao preplaćivanje troškova Importannea

Vidoje Bulum i Milan Bandić

Autor: 4/4/2011 9:25

Gradonačelnik Milan Bandić de facto je priznao da Grad godinama Importanne centru plaća prenapuhani iznos za održavanje prolaza koji spaja pothodnik i Trg kralja Tomislava. Naime, u odgovoru na zastupničko pitanje SDP-ovca Marina Knezovića gradonačelnik navodi druge iznose potrošnje od onih koje je dao Gradski ured za prostorno uređenje i komunalne poslove, a prema kojem se plaćaju troškovi održavanja.

Stjepan Marković-.--.-Marin Knezović, gradski zastupnik SDP-aKnezović je na pretprošloj sjednici Gradske skupštine pitao kolika je stvarna potrošnja. Knezović se tada pozvao na članak koji je u rujnu prošle godine objavio portal Zagrebancija. Bandić je na sjednici Gradske skupštine izrazio sumnju da su podaci koje je objavio naš portal točni te dodao kako on ne vjeruje svemu što pročita u medijima, a posebno na portalima, ali je odlučio narediti da se provjeri brojila koja mjere potrošnju struje i vode te poslati pisani odgovor.

Bandić u kontradikciji s Jelavićem

U tom odgovoru kojeg potpisuje Bandić stoji: ”Prema podacima dobivenim s tog kontrolnog brojila, u 2010. godini na rad fontane potrošeno je 103.972,00 kWh što iznosi ukupno 66.947,02 kn. Netočan je podatak o navodnoj godišnjoj potrošnji 47.000 kubika vode na čišćenje prolaza kroz Importanne centar, s obzirom da je u Importanne Centru za sveukupne potrebe objekta u 2010. godini utrošeno 28.898 kubika vode”.

-.--.-Jelavićev odgovor od 1. rujna 2010.Ovi podaci su u kontradikciji s onima koje je u rujnu prošle godine portalu Zagrebancija poslala Gradska uprava. Naime, u dopisu koji potpisuje Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje i komunalne poslove navedene su sasvim druge brojke.

U Jelavićevom odgovoru stoji da je godišnji račun za struju koju troši fontana 196.800 kuna

U tom dopisu se navodi kako je u 2010. godini za električnu energiju koja se troši za rad fontane izdvojeno je 196.800 kuna. Dok za vodu koja se koristi za pranje podova Grad plaća 270.600 kuna. Moramo napomenuti kako je to 30,3 posto ukupnog troška. Jednostavnim izračunom dolazi se do podatka kako se na vodu godišnje troši 811.800 kuna. Ako se ovaj iznos podjeli s najvišom cijenom koju naplaćuje Vodoopskrba dolazimo do podatka da se godišnje za pranje Importannea minimalno troši 47.783 kubika vode ili 130 kubika dnevno.

Godišnje za održavanje prolaza kroz Importanne Grad izdvaja 3.790.860 kuna

Navede brojke, da se poslužimo fazom koju rado koristi gradonačelnik Bandić, nismo isisali iz malog prsta. Riječ je o službenim podacima koje su objavljeni na stranicama Grada i od nadležnih gradskih ureda.

U kolovozu prošle godine Bandić je potpisao akt u kojem se za ukupne troškove održavanja prolaza kroz Importanne izdvaja 3.790.860 kuna. Kao što smo naveli to je samo 30 posto ukupnog iznosa pa ispada da održavanje tog prolaza godišnje košta 12.636.200 kuna, što je više od održavanja Maksimirskog stadiona. U tom aktu se navodi kako se je tvrtci Importane Centar d.o.o. (čiji je vlasnik Ćiril Zovko) povjereno održavanje navedenog prolaza koji je u zajedničkom vlasništvu. Troškovi se plaćaju iz proračunske stavke za održavanje javnih površina.

-.-Zvonimira Ivanišević/Zagrebancija-.-Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i prometKada smo tražili detaljnija pojašnjenja ovog iznosa kako bi se vidjelo na što zapravo novac odlazi dobili smo navedeni odgovor pročelnika Jelavića. U tom dopisu koji je pun nelogičnih troškova su navedeni iznosi koje smo objavili na našem portalu, a kasnije ih koristio zastupnik Knezović. 

Isplate Importanne Centru rađene na iznose koji stoje u Jelavićevom odgovoru

Iako je Bandić sada demantirao te podatke te tvrdi da oni ne odgovaraju stvarnoj potrošnji otvara se pitanje zašto je Gradska uprava platila vodu i struju prema tom izračunu, tj. zašto je platila struju i vodu koja se ne potroši. Također se postavlja pitanje je li Grad ikada tražio od Importanne Centra da opravda troškove i da na uvid račune od HEP-a, Vodoopskrbe te ostalih tvrtki koje su koristili prilikom obračuna troškova.

-.-Stjepan Marković-.-Održavanje prolaza koji spaja pothodnik ispod željezničke pruge s Trgom kralja Tomislava bi prema računici koju plaća Grad godišnje trebao koštati 12,6 milijuna kunaNaime, kao što smo naveli, troškovnik održavanja pun je ‘čudnih’ stavki i objašnjenja kojim se pokušavaju opravdati ti troškovi. Tako Grad za električnu energiju koja se troši mimo fontane 2010. platio 246.000 (11,9 posto ukupnog iznosa); 146.000 kuna za toplinsku energiju (30,77 posto ukupnog iznosa); održavanje uređaja 922.500 kuna (30,3posto ukupnog iznosa); čišćenje i odvoz smeća 701.100 kuna (30,3posto ukupnog iznosa); fizička zaštita i videonadzor 651.900 (30,3posto ukupnog iznosa); upravljanje objektom 596.550 (30,3posto ukupnog iznosa); policu osiguranja 31.980 (30,3posto ukupnog iznosa) dok je za 30,3 posto ostalih trškova u 2010. izdvojeno 27.060 kuna.

Troškovi u 2009. bili za 1,1 milijuna kuna još veći

Teško je za vjerovati da nikome iz Grada nije bilo sumnjivo da se toliki novci troše za održavanje tako malog prostora. Posebno, ako se zna da navedena praksa traje već godinama. Štoviše u prethodnim razdobljima se za održavanje istog prostora izdvajalo više, što nam je i potvrđeno iz Gradske uprave. Naime, Jelavić se u svom dopisu hvali kako su su sklopu mjera štednje iznos u 2010. smanjili na 3.790.860 te da su za iste troškove u 2009. izdvojili 3.900.340 kuna.

Čini se kako je i ovo slučaj u kojem bi institucije pravne države trebale poslušati Bandićev savjet i početi raditi svoj posao.