Bandić ne želi priznati da ima diplomatski pasoš

Ne smeta mu što ga tako prikazuju

Autor: Sanjin Španović 2/5/2010 13:18

– Nemojte mene kao instituciju gradonačelnika pitati imam li diplomatsku putovnicu. Postoji Ured za međunarodna pitanja pa pitajte njih o tome – rekao je za portal Zagrebancija.com Milan Bandić kada smo ga danas pitali ima li on diplomatsku putovnicu na koju kao gradonačelnik Zagreba ima pravo. Iako smo inzirstirali na odgovoru, Bandić se nije dao.

-.-Petar Glebov/ PIXSELL-.-No, jedan njegov blizak suradnik potvrdio nam je da kako je zagrebački gradonačelnik vlasnik te povlaštene putne isprave te da ju je zadnji puta koristio ovog vikenda kada se vraćao iz Beča sa finala Europskog prvenstva u rukometu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova priopćili su da je gradonačelniku Grada Zagreba, Milanu Bandiću diplomatska putovnica izdana u skladu sa Zakonom o putnim ispravama hrvatskih državljana, te je on može koristiti samo za potrebe službenog putovanja u inozemstvo.

Podsjetimo, Slobodna Dalmacija danas je objavio kako ekskluzivitet diplomatske putovnice ne pripada ni jednom županu ni gradonačelniku osim zagrebačkom.

“U tom se slučaju, dakako, otvara pitanje zašto bi interesi Zagreba bili od nacionalnog i međunarodnog značenja, dok interesi svih ostalih gradova u državi ostaju u sferi nečeg lokalnog”, napisao je novinar Slobodne Dalmacije.

Prema važećem zakonu postoje tri vrste putovnica: obične, službene i diplomatske. Najveći dio građana ima obične, određeni dužnosnici i diplomati diplomatske, a službene putovnice mogu dobiti državni službenici i namještenici, djelatnici osobnog osiguranja dužnosnika koji putuju u inozemstvo, policijski službenici zaduženi za izručenje i transfer određenih osoba, ali i drugi pojedinci koji po odluci šefa države ili vlade obavljaju u inozemstvu poslove od interesa nacionalne sigurnosti i obrane RH.