Bandić lošim odnosom doveo Holding pred propast?

DAvor Jelavić i Milan Bandić

12/6/2009 14:09

Grad Zagreb lošim je poslovanjem ozbiljno ugrozio Zagrebački Holding koji se nalazi na rubu bankrota.

Večernji list došao je u posjed dokumenta kojeg je sastavila uprava Holdinga i koji je adresiran gradonačelniku i drugim članovima gradske uprave. Dokument sadržava analizu pod nazivom “Informacija o financijskim odnosima Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga”, koja je potvrda neodgovornog djelovanja čelnog čovjeka Zagreba, Milana Bandića.

Iako je upozoravan na loše financijsko stanje grada, Bandić je inzistirao na lošim poslovnim potezima i tako uvukao grad u dugove takvih razmjera da će biti potrebno najmanje desetljeće da ih se sanira, prenosi Večernji list.

Najbolji primjer financijskog kolapsa grada je katastrofalno stanje u ZET-u, prema kojem posljednje tri godine grad nije izvršavao svoje obaveze. Samo u 2009. godini grad je ZET-u uskratio pola milijuna kuna što je rezultiralo minusom od 700 milijuna kojeg je ZET potrošio na štetu Holdinga. U dokumentu stoji kako je ZET, da se domogne sredstava, bio primoran prodavati obveznice, pa čak i tramvaje, no sada su i ti izvori iscrpljeni.

– ZET je u situaciji da više neće moći uredno podmirivati sve dospjele obveze (nabava novih tramvaja, plaćanje obveza po kreditima i plaćanje obveza po ugovorima za operativni leasing)- stoji u dokumentu.

Iz uprave Holdinga u dokumentu također upozoravaju na neodgovorno povećanje gradskih troškova, pa se tako navodi da Grad Holdingu u ovoj godini za zakupnine mora dati 230 milijuna kuna, no to je tek dio novca koji je gradu potreban da pokrije slične rashode.

Samo za započete projekte gradu je potrebno 1,2 milijarde kuna, a kao ključni problem financija potvrđena je loša prodaja stanova na lokaciji Sopnica Jelkovec. Na prodaji stanova predviđena je zarada od 800 milijuna kuna, a osim propasti te investicije, propao je i pokušaj prodaje zemljišta Zagrepčanke, koja je proračun trebala napuniti za 300 milijuna.

Izvor gradskih financija bila je prodaja obveznica, no novac dobiven tim putem već je potrošen. Za kupnju nekretnina potrošeno je pola od 2,19 milijardi kuna obveznica , dok je 20-ak posto od prihoda potrošeno na saniranje rupa u ZET-u i upravljanje sportskim objektima.