Bandić kočijom došao do plantaže jagoda

Autor: Sarah Srdar 5/30/2015 19:28

Jagodica Purgerica sočna je i slatka jagoda uzgojena na zelenim dijelovima metropole. Od polja do stola stiže za samo nekoliko sati, a Zagrepčanima je sve omiljenije osvježenje. Razvijala se godinama zahvaljujući želji proizvođača jagoda da ponude svojim kupcima nešto više.

– Prošle godine smo, uz financijsku i drugu pomoć Grada Zagreba, počeli s procesom brendiranja zagrebačke jagode. Izvukli smo tri sorte koje su ocijenjene kao najbolje i tako je nastala Jagodica Purgerica – otkrio je Marijan Herceg, predsjednik Udruge jagodara Grada Zagreba.

Jagoda je kultura koja zahtjeva puno truda i rada. 

– Praktički sve, osim pripreme zemljišta i oranja, je ljudski rad. To je skupa proizvodnja i kao takvu je treba cijeniti – dodaje proizvođač jagoda Marijan Mavračić.

Gdje se uzgajaju i kako su ove godine rodile Jagodice Purgerice, došao je provjeriti prvi čovjek metropole. Do plantaže u Hercegima, naselju na području Brezovice, stigao je kočijom.

– Tko ne zna što je kruh sa sedam kora, neka se počne baviti poljoprivredom. S 18 i pol godina došao sam kao dijete sela u Zagreb. Znam što je raditi krvavo na polju i u kamenu. Nema tu profita, a o ekstra profitu se može samo sanjati i gledati na televiziji. Zaljubio sam se u Horvate i ove prekrasne, vrijedne ljude – rekao je Milan Bandić i pozvao sve građane da mu se pridruže u radu, solidarnosti i zajedništvu.

Upravo zbog te ljubavi koja se rodila između gradonačelnika i stanovnika Horvata, u posljednjih 15 godina puno je toga napravljeno u ovom dijelu grada.

– Nema ceste, ni prometnice koja nije rekonstruirana i asfaltirana. Završen je Društveni dom u Horvatima, a povijesna investicija bio je dovršetak ceste od starog okretišta do Premužića. Sve se to ne bi dogodilo bez našeg gradonačelnika i njegove spremnosti i senzibiliteta za nas, obične ljude – ističe Dubravko Herceg iz Horvata.

Takozvanim običnim ljudima tako su stvoreni svi preduvjeti za uspješan posao, za nove proizvode i brendove, a takvi su primjeri u našoj zemlji danas doista rijetkost.