Baltazar se počeo emitirati na RAI televiziji

Autor: Maja Gujinović 12/12/2009 15:42

Kao što smo već najavljivali, najpopularniji animirani lik mnogih generacija, profesor Baltazar počinje se u subotu 12. prosinca emitirati na talijanskoj nacionalnoj televiziji RAI 3, priopćili su iz Zagrebfilma.

Nove digitalizirane episode ‘Profesora Baltazara’ njih 59 tako će se emitirati svake subote i nedjelje, u terminima najgledanijih dječjih emisija, a osim u Italiji serijal se trenutno prikazuje i na švedskoj televiziji SVT.

Cijela obitelj sudjelovala u restauraciji Baltazara

Cijeli su serijal tokom dvije godine reastaurirali i digitalizirali članovi obitelji Radanović u svojoj DVDlab u Rimu.

– Naveći dio posla bilo je čišećnje originala od prljavštine. No, ja, moja supruga i djeca, svi smo odrasli uz Baltazara i volimo svoj posao. Stoga smo bili tvrdoglavi i uporni u svom naumu – ispričao je u intervjuu za zagrebanciju.com Predrag Radanović, koji je godinama razmišljao o toj ideji.

>>> SVE O NASTANKU DIGITALIZIRANOG BALTAZARA MOŽETE PROČITATI OVDJE

Već nakon restauracije prvih par epizoda “digitalni” Baltazar je imao čast otvoriti jedan od najprestižnijih festivala animiranog filma Cartoons on the bay, u talijanskom Salernu, gdje je i scenograf Baltazara, akademik Zlatko Bourek, primio nagradu za životno djelo.

Nakon Italije bradati profesor je oduševio i publiku u Cannesu, u veljači gostuje u New Yorku a pregovori o otkupu su započeli su s većinom europskih zemalja, Kanadom, Egiptom, Iranom. U Danskoj je Baltazar čak bio nekad maskota njihove televizije. Na Facebooku Baltazarova stranica broji 112 tisuće fanova, od kojih je, interesantno, najviše izvan Hrvatske.