AVD aparatima prošle godine u županiji spašeno 18 života

Diljem Hrvatske u subotu 30. travnja je obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe (HMS) kojim djelatnici nastoje informirati i senzibilizirati građane o specifičnostima ove djelatnosti te ih educirati da ispravnim postupcima pozivanja HMS-a doprinesu boljem zdravstvenom ishodu ozlijeđene ili oboljele osobe.

Naime, prema dostupnim podacima, od 1,5 milijuna pacijenata koliko ih godišnje zbrine bolnička i izvanbolnička Hitna služba, čak 80 posto pacijenata koji traže pomoć nisu hitni pacijenti. Time se usporava brzina rada Hitne medicinske službe i dovode u opasnost živote ljudi koji imaju neko stvarno hitno stanje. Stoga je i ovaj dan bio prilika da se građani kroz razgovor i informativne letke upoznaju s načinom njihovog rada na dobrobit sigurnosti cijele zajednice.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicine Zagrebačke županije su ispred Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici građanima pokazivali reanimaciju automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD).

„Jako smo sretni što smo ponovo u javnosti nakon dvije godine pauze. Pokazali smo građanima kako pozvati hitnu pomoć, kako ide sam taj tijek, od poziva dispečerima preko 112 i 194, a pokazujemo i vanjsku reanimaciju AVD-om, dok ne stigne hitna medicinska služba“ rekla nam je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Marina Golub, dodavši kako je zahvaljujući AVD aparatima samo prošle godine spašeno 18 ljudskih života na području Zagrebačke županije.

„Napravljen je za laike, vrlo je jednostavan. Kad podignete poklopac, uključi se komunikacija s dispečerskim centrom i on vas vodi. Što napraviti, kako pomoći osobi, provjeriti disanje, je li osoba pri svijesti i vodi vas kroz postupak sve do dolaska Hitne pomoći“, rekla je Golub.

Djelatnike Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Velikoj Gorici obišla je predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.

* ČLANAK JE NAPISAN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM