Automobilski spektakl Formula Student Alpe Adria

U prostorijama Zagrebačke županije održana je Konferencija za medije ususret automobilskom spektaklu Formula Student Alpe Adria, koji je jedan je najvećih i najprestižniji tehnološki sportskih događaja natjecateljskog i obrazovnog karaktera u Jugoistočnoj Europi.

“Radi se o događaju koji okuplja najbolje mlade umove iz sfera inženjeringa, ekonomije, i svih interdisciplinarnih znanstvenih područja. Ponosni smo da smo ove godine na ovoj lokaciji na testnom poligonu Rimac Grupe u Mičevcu i da imamo podršku od strane Županije i od strane Turističkih zajednica i od Grada Velike Gorice koji nam pomažu da ovaj događaj bude najbolji moguć za nas kao organizatore i za sve natjecatelje iz cijeloga svijeta”, rekao je Tibor Kezelj, organizator natjecanje mladih inovatora u autoindustriji Formula Student Alpe Adria.

Ovo studentsko natjecanje mladih inovatora u autoindustriji okuplja brojne posjetitelje, a prvenstveno sve zaljubljenike u autosport, inovacije i tehnologiju. Dolaze posjetitelji iz cijele Europe. Na događaju će biti izložen bolid Formule 1 američkog tima Haas.

“Program je vrlo širok. Osim samih statičkih i dinamičkih disciplina koja se održavaju na stazi, ljudi mogu ovaj događaj gledati kao određeni pogled u budućnost jer stvar i rješenja na kojima studenti rade su stvari koje će biti viđene u autoindustriji tek za nekih par godina. Sve gledatelje očekuje vrlo interesantan program naših pokrovitelja. Tako da će biti simulatora i aktivnosti za djecu”, dodao je Kezelj.

U Hrvatskoj postoji tri tima koji dolaze iz Zagreba, Rijeke i Splita, a na natjecanje Formula Student Alpe Adria uspio se kvalificirati samo tim iz Zagreba, odnosno FSB Racing Team. Na događaj se prijavilo 52 tima iz 25 zemalja. Osim timova iz Europe, u natjecanju sudjeluju i timovi iz Izraela, Egipta i Kanade.

“Imamo četiri klase. To su klase bolida benzin, električni bolidi, hibridni bolidi – hibrid benzin-elektrika i vodik-elektrika. Uvodimo i novu klasu, ali samo kao oblik konceptne klase, a to je klasa autonomnih vozila, odnosno bez vozača. Iduće godine ćemo možda uvrstiti da ta klasa vez vozača bude bok uz bok s postojećim klasama”, objasnio je Matija Momčilović, organizator natjecanje mladih inovatora u autoindustriji Formula Student Alpe Adria.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović istaknuo je važnost ovog događaja za Zagrebačku županiju. “Promovirat će upravo ono što Zagrebačka županija u zadnje vrijeme radi, a to su nove tehnologije, nove stvari koje su izuzetno zanimljive mladima. Duboko se nadam da je ovo početak jedne suradnje ovaj naš događaj i Zagrebačka županija će ovaj događaj na Mičevcu podržati i dalje”, rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

“Zagrebačka županija izuzetno puno ulaže u školstvo, s time da se uglavnom ulagalo u izgradnju i obnovu zgrada škola i dvorane. Ono što je novo, a ovaj događaj je u tome smjeru, jest naš regionalni centar kompetentnosti gdje mi školujemo kadrove za nove tehnologije”, zaključio je Tomljenović.

Ulaz na događaj Formula Student Alpe Adria besplatan je za djecu do 12 godina, osobe s invaliditetom i za sve učenike osnovnih škola.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.