Auto kuće zbog krize ne žele izlagati na Velesajmu

Zagrebački velesajam

Autor:: Sarah Srdar 2/28/2012 9:50

Zbog gospodarske i financijske krize u automobilskoj industriji, Auto Show Zagreb 2012. je otkazan. Grad Zagreb, predvođen gradonačelnikom Milanom Bandićem, Zagrebački Holding na čelu s Ivom Čovićem i čelnici Zagrebačkog Velesajma uložili su trud i napore kako bi ipak doveli izlagače na Auto Show. I sami su sudjelovali u pregovorima, međutim, auto kuće su procijenile kako nisu u mogućnosti izdvojiti novac u svrhu izlaganja.

Primjerice, najveći i najznačajniji izlagač zagrebačkog Auto Showa, PZ Auto, procijenio je troškove izlaganja na otprilike jedan milijun eura, no od toga samo 250.000 eura odnosi Zagrebački velesajam. Ostatak troškova odnosi se na ekskluzivne štandove, premijerna prikazivanja, reprezentacije, hostese i ostalo.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-– Glavni razlog zbog kojeg je došlo do otkazivanja Zagreb Auto Showa 2012. je financijske prirode. U 2009. godini u Hrvatskoj je zabilježen dramatičan pad prodaje vozila koji je nastavljen i u 2010. godini. Prošle godine je zabilježen lagani porast prodaje, no za ovu gospodarsku granu on ne znači izlazak iz krize – rekla je Vesna Cvitanović, direktorica sektora za sajmove Zagrebačkog velesajma.

Zagreb Auto Show uvršten je u službeni kalendar sajmova Međunarodnog udruženja automobila OICA. Spomenuta auto kuća, PZ auto, predlagala je organizaciju showa bez statusa OICA sajma kako bi se smanjili troškovi izgradnje štanda i kako bi se na jeftiniji način nastupilo na sajmu. Provedena je anketa sa svim zastupnicima vozila treba li se show organizirati s ili bez OICA statusa. Rezultat je bio sajam kao i prethodnih godina, no razinu glamura i razinu izlaganja određuje svaka auto kuća za sebe. U međuvremenu je PZ AUTO, koji je inzistirao na ukidanju OICA statusa i zbog kojeg je Zagrebački velesajam bio spreman organizirati sajam nižeg ranga, odbio bilo kakvo izlaganje.

Zagrebački velesajam ponudio je izlagačima smanjene cijene i različite dodatne popuste. Međutim, pregovori su bili iznimno teški, a negativan odgovor dalo je više od 70 posto zastupnika vozila. Samo četiri tvrtke su bile zainteresirane, a jedna nije dala odgovor.

– Ponudili smo smanjene cijene paviljonskog prostora, smanjenje cijena otvorenog prostora, dodatne popuste, ali i dodatne bonuse u obliku marketinških paketa koji su sadržavali gratis usluge. Financijska vrijednost spomenutih usluga je značajna, no ništa nismo mogli učiniti kako bi izlagači ipak došli i kako bi se Auto Show održao – dodala je Vesna Cvitanović.

Auto industrija je opterećena lošim rezultatima u vlastitom poslovanju s obzirom na recesijsku situaciju na tržištu automobila. U Zagrebačkom velesajmu smatraju kako okolnosti negativnog izjašnjavanja auto kuća oko sudjelovanja na Zagreb Auto Showu negativno utječu i na njihov stav prema izlaganju. Cvitanović je zaključila kako će se ipak uložiti svi napori kako bi se u budućnosti Auto Show održao jer u automobilskoj industriji interes postoji, no možda ne u ovo krizno vrijeme kad se ne očekuje rast prodaje.