Apoksiomen stigao i u Zagreb, izložen je u Mimari

Autor:: Maja Đukić 2/3/2012 12:01

U muzeju Mimara izložen je i javnosti predstavljen hrvatski Apoksiomen, antički brončani kip koji je 1999. godine izronjen između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja.

– Mi u muzeju Mimara smo jako sretni što možemo udomiti tako značajan umjetnički i arheološki artifekat iz antičkog doba – rekao nam je ravnatelj muzeja Tugomir Lukšić. 

Podsjetimo, kip Apoksimena pronađen je 1996. godine, a izronjen, kako smo već naveli, tri godine poslije. Nakon toga uslijedila je sedam godina duga restauracija, a zašto je toliko potrajalo otkrio nam je Miljenko Domijan, koordinator projekta. 

– Zbog mora i dubine od 45 metara na kojoj je kip nađen bilo je potrebno puno posla kako bi se očistio. Ono što je vrlo bitno jest da kip nije čišćen nikakvim kemijskim otapalima, već isključivo manualno, skalpelima i mini bušilicama – kazao nam je Domijan.
 
Nakon restauracije dalo se zaključiti kako kip datira između drugog i prvog stoljeća prije Krista, a predstavlja mladog sportaša koji je upravo završio natjecanje i prikazan je u trenutku opuštanja.

Autor kipa do danas je ostao nepoznat, no njegovo umjetničko djelo nije jer je kip do sada bio postavljen u Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu, Firenzi i Ljubljani, a sada i u Zagrebu. Kip će naknadno biti prebačen u muzej ”Kvarner” u Malom Lošinju gdje će i ostati trajno izložen za sve posjetitelje.