ANIMAFEST ZAGREB

Festival animiranog filma prošle je godine proslavio pola stoljeća postojanja. I ove godine u šest natjecateljskih programa: kratkometražni film, dugometražni film, studentski, hrvatskog filma, dječji i VR animacije, zainteresiranoj publici prikazat će se pomno birani filmovi iz gotovo dvije tisuće prijava!

Matea Milić, producentica festivala: Ovogodišnji festival, održat će se od 5. do 10 lipnja, na brojnim lokacijama diljem grada Zagreba, u studentskom centru, kinu Tuškanac, na ljetnoj pozornici Tuškanac, tehničkom muzeju,u centrima za kulturu… nudimo više od 300 filmova, za sve uzraste, a ljubitelji znanstvene fantastike ove će godine doći na svoje jer je to naš ovogodišnji tematski program. 

Grad Zagreb partner je podrška ovom festivalu, kojeg smatraju vrlo važnim jer naš grad pozicionira u sam vrh Europskih filmskih destinacija.

Na konferenciji za novinare, podršku festivalu došao je pružiti zamijenik gradonačelnika Luka Koralaet koji nije krio oduševljenje što se ova manifestacija održava baš u našem gradu: Ovaj festival je jedan od 4 najcjenjenijih festivala animacije, i pobjednik ovog festivala u kategoriji kratkometražnog filma izravni je kandidat za nagradu Oscar. 

U velikom natjecanju kratkometražnog filma, prestižna Animafestova konkurencija s četrdeset i dva filma, pokazuje pripovjedno estetsko bogatstvo sa sve četiti strane svijeta. Identitet, alegorija, sjećanje, humor, tehnologija, intima ili obitelj i nadrealizam samo su neke od ključnih riječi oko kojih su umjetnici kreirali nevjerojatne vizualne svjetove referirajući se na mitologije, pop-kulturu, internet i mnoge sfere društvenosti.

Natjecanje hrvatskog filma u devetnaest filmova pokazuje ostvarenja autora nekoliko generacija u kojemu se ukrštavaju teme i glasovi u poetičnim minijaturama, razrađenim emisijama ili očuđujućim stvarnostima. Pričali smo s autoricom Martinom Meštrović.

Martina Meštrović, autorica animiranih filmova: Film “Haljina za finale” je inspiriran mojom bakom, od oca sam čula da je moja baka željela biti pokopana u svoju vjenčanicu koju je obojila u crno, i tako sam dobila inspiraciju za film. Međutim, trebalo je proći vremena da sazrijem i promislim o toj temi, tako sam zapravo odgađala produkciju, dok film nije sam izašao van. Za nastanak je važno to da, ideja ne smije biti slaba, jer onda se nema snage dovršiti film do kraja. 

Kao posebnost ovog festivala organizatori ističu izložbu južnoafričkog  umjetnika Williama Kentridgea, jednog od najistaknutijih autora u svijetu suvremene umjetnosti, koji će svojim prisustvom, samom festivalu dati na još većem značaju. Prožimanjem različitih umjetničkih izričaja (crteži, grafika, animirani filmovi, kazališne i operne produkcije, skulpture, tapiserije, video instalacije, performansi) uz već poznati prostor koji otvara kategorijama neizvjesnosti i sumnje, Kentridge propituje goruća pitanja suvremenog društva: migracije, rasizam, postkolonijalizam, sjećanje i zaborav, zabilježena povijest i njezina metodologija, uloga umjetnosti i umjetnika u današnjem vremenu. Animafest Zagreb nudi retrospektivu njegovih filmova i odaje priznanje njegovu opusu Nagradom za životno djelo.

Još jedna od mnoštvo zanimljivih sadržaja ovogodišnjeg Animafesta je izložba “Iza kulisa”. Grupna izložba autora odabranih u veliko natjecanje kratkometražnog filma i Ntejcenje studentskog filma u svojoj petoljetki predstavlja 51 umjetnika sa širokom dijapazonom radova od slika, skica, crteža, grafika, kolaža, preko dijelova scenografije, modela, studija,knjiga snimanja, sve do specifičnih instalacija i multimedije.

Svi obožavaljeti animiranih filmova uživat će na ovom festivalu! Tematski program doista je posvećen svim uzrastima i svakako ga vrijedi pogledati.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA