Zagrebačka županija sa 374 tisuće eura podupire projekte udruga

.Zagrebačka županija u ovoj će godini s gotovo 374 tisuće eura poduprijeti sto projekata zdravstvenih, socijalnih, humanitarnih i braniteljskih udruga. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su predstavnici svake udruge prezentirali svoje projekte…

– Kad bi me pitali koji su od tih projekata najvažniji odgovor bi bio “svi”. To su projekti koji su za djecu, za žrtve rata, za žrtve u obitelji, za naše branitelje i unirovljenike, osobe s invaliditetom i neke druge skupine kojima, nadam se, kad projekti zažive i realiziraju se, će im se poboljšati kvaliteta života. Zato smo razmišljali i organizirali se na način da pozovemo predstavnike udruga kojima ćemo dodijeliti potpisane ugovore, a svi ostali će ih dobiti u kratkom roku na svoje adrese, tako da će Županija u vrlo kratkom roku taj iznos i isplatiti, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Županija cijeni rad Udruga, koje rade kvalitetno i na opće dobro, posebno za mlade, dodao je Kožić…

– Mi ćemo kao Županija i dalje biti uz vas, podržavati vas i sredstvima, maksimalno mogućim, ni proračun nije neograničen, vremena, bez obzira što govorimo o iznosima sredstava iz Europske unije, ali sva ta sredstva imaju ograničenja, nisu neograničena, probamo onima koji su u potrebi, da ih maksimalno podupiremo, da na taj način stvaramo bolju kvalitetu života za velik broj i mladih i starih, i svih onih koji trebaju pomoć društva.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije prijavio je projekt pod nazivom “Psihosocijalna podrška djeci i žrtvama nasilja u obitelji” kojim žele pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.

– U Caritasovoj kući na području Zagrebačke županije u prošloj godina bilo je smješteno 46 osoba, majki i djece žrtva obiteljskog nasilja, bilo je 34 djece, ostalo su bile majke. Djeca su došla iz traumatiziranih obitelji, iz sredina u kojima su svjedočili nasilju prema majkama, najbližih članova obitelji, najčešće očeva, ali i djeca koja su bila neposredno izložena nasilju u obitelji. Ta djeca proživjela su brojne traume i potrebna im je psiho-socijalna pomoć, multidisciplinirani pristup rješavanju njihovih teškoća, odnosno nadilaženju trauma koje su proživjeli, što želimo ovim projektom, osnažiti ih i prekinuti laca nasilja, rekla je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Zagrebačka županija već 20 godina podupire rad udruge “Edukacijom protiv raka dojke”, koja radi na promociji zdravlja i važnosti preventivnih pregleda kod raka dojke.

– Kroz 22 godine djelovanja kroz razne aktivnosti udruge prošlo je oko 40 tisuća korisnica s područja Zagrebačke županije, tako da bi se moglo reći da nema stanovnika Zagrebačka županije koji nije došao u kontakt s aktivnostima koje je provodila udruga na području Zagrebačke županije. Udruga je bila inicijator nabave prvog i drugog mobilnog mamografa, godinama je bila organizator i administrativna pratnja mobilnom mamografu prilikom provođenja nacionalnog i županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke, rekla je Višnja Pejak, tajnica udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Udruga Srce, koja se bavi pružanjem skrbi osoba s intelektualnim teškoćama i osoba s invaliditetom, svoj je rad i 18. godinu postojanja, okrunila otvaranjem kuće za organizirani smještaj osoba s teškoćama i osobama s invaliditetom…

– Od grupe ljudi, razvili smo se u organizaciju koja brine o više od 200 članova i aktivno pruža široku lepezu usluga oko 140 korisnika, što djece s teškoćama, što odraslim osobama s invaliditetom. U ovih 18 godina razvili smo se u nekoliko pravaca. Jako važan pravac, koji se financira ovim projektom, je centar za razvoj inkluzivnih praksi, koji prati dijete od rođenja do srednje škole, tu je i dnevni boravak i osobna asistencija, uveli smo unatrag nekoliko godina radne aktivnosti i zapošljavanje osoba s invaliditetom, razvijamo lokalni volonterski centar i ono što je bilo najavljeno otvorili smo zgradu za organizirano stanovanje starijih osoba s invaliditetom čiji roditelji više neće moći skrbiti i brinuti o njima, rekla je Đurđa Penava, predsjednica udruge Srce.

 

Da bi mladima prenijeli istinu o Domovinskom ratu, brine Udruga branitelja 151. samoborske brigade koja je sa svojim projektima također dobila potporu Zagrebačke županije..

– Idejni projekt, koji je začeo pokojni Adolf Paar, radi više od deset godina. Kroz naš edukacijski dio, koji vodi stručni tim iz Instituta za povijest, zajedno s ravnateljima školi, usmjeren je na ratni put 151. samoborske brigade, ali i Domovinski rat cijele Hrvatske. Mi, volonteri Grada Samobora, nemamo zaposlenih ljudi, nas više od 50, radimo zajedno, i djecu vodimo ne samo u bunker i našu spomen sobu u Samoboru, nego direktno na teren Zapadne Slavonije, gdje je izgrađen veliki spomenik, gdje je poginulo jedan od najvećih broja ljudstva u Vojno-redarstvenoj akciji Orkan.

Predstavnici spomenutih udruga su tom prilikom i dobili potporu Zagrebačke županije, dok će ostalima ona biti isplaćena u narednim danima…

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.