Ana Stojić Deban u top 10 najmoćnijih žena hrvatskoga biznisa

Najmoćnija žena hrvatskog biznisa u protekloj godini prema izboru poslovnog tjednika Lider je Lada Tedeschi Fiorio.

Foto: Jabuka TV

Na Liderovoj 9. međunarodnoj konferenciji ŽENE U BIZNISU, koja se održala u četvrtak u Zagrebačkom kazalištu mladih, dodijeljene su nagrade za 10 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Izbor najmoćnijih dio je Liderove inicijative 300 najmoćnijih žena, rang-liste koja se objavljuje 15. godinu zaredom. Partner ovogodišnje konferencije je Britansko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Lada Tedeschi Fiorio najmoćnija je žena hrvatskog biznisa u protekloj godini prema izboru poslovnog tjednika Lider. U Top 10 našle su se još Sabina Škrtić (Energia Naturalis), Ana Stojić Deban (Zagrebački holding), Tamara Perko (HBOR), Ivana Bratanić (Euroherc osiguranje), Gordana Deranja (Hrvatska udruga poslodavaca), Anita Letica (Philip Morris Zagreb), Nataša Rapaić (Hrvatski Telekom), Medeja Lončar (Siemens) i Ruža Tomić Fontana (Coca-Cola HBC Hrvatska).

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikola Tesla, ovaj je put dobila posebno priznanje nakon čak četiri uzastopne godine na vrhu.

Foto: Press materijal

Rezultati Liderovog istraživanja pokazuju kako je upravljačka moć žena pala je za 900 milijuna eura, odnosno dva posto, što se može pripisati i manjem broju tvrtki u kojima su na upravljačkim funkcijama. Trenutačno u Hrvatskoj imamo 171 tvrtku s barem jednom ženom koja je među tristo najmoćnijih. Godinu prije bilo ih je 177, a prije sedam godina čak 209, što znači da je danas 38 tvrtki manje s barem jednom ženom među 300 najmoćnijih. Upravljačka je moć 50 najmoćnijih predsjednica uprave 3,6 milijardi eura. To je 300 milijuna više nego lani, ali i dalje 600 milijuna manje nego rekordne recesijske 2013.

Lider, u suradnji s tvrtkom Bisnode, već 15 godina objavljuje listu 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa prema upravljačkoj moći, odnosno ukupnim prihodima koje su kompanije kojima upravljaju ili nadziru ostvarile u prošloj godini. Tako listu 300 najmoćnijih čini 50 predsjednica uprava, 150 članica uprava te 50 predsjednica nadzornih odbora, dok je TOP 10 najmoćnijih izbor Liderove redakcije. Naime, u izboru deset najmoćnijih žena, uz upravljačku moć, kriterij je i utjecaj koji najistaknutije hrvatske menadžerice imaju na poslovanje kompanija i institucija u kojima rade, ali i njihov utjecaj na ukupno gospodarstvo.