Aktivisti Zelene akcije poručili: ‘Ne podvaljujte nam GUPosti’

Aktivisti Zelene akcije prosvjed su organizirali povodom današnjeg Europskog dana bez automobila koji se obilježava u stotinama gradova širom svijeta

Aktivisti Zelene akcije danas su ispred zgrade Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju ‘Ne podvaljujte nam GUPosti’. Naime, oni smatraju da javna rasprava o izmjenama Generalnog urbanističkog plana sadrži spornu odredbu, točnije da gradske institucije podvaljuju plan za gradnju velikih garaža po cijelom središtu Zagreba.

– Još je prije petnaestak godina u GUP-u prepoznata opasnost izgradnje velikih garaža u gradskom središtu zbog privlačenja prometa. Dakle, ako u centru grada postoji puno garaža sa puno parkirnih mjesta, mnogo ljudi će koristiti svoje automobile da bi došli u gradsko središte. Ulice su ionako zakrčene automobilima, nema puno mjesta i stvaraju se dodatne gužve. Već postoji 12 otvorenih javnih garaža i smatramo da je to dovoljno – poručio je predstavnik Zelene akcije Bernard Ivičić.

Iz Zelene akcije ističu kako nije sporna gradnja malih garaža za potrebe stanovnika gradskog središta koja je već godinama predviđena GUP-om. Međutim, Grad ovim izmjenama želi omogućiti garaže i za potrebe korisnika bloka, što znači i za korisnike brojnih kafića, restorana i trgovina. Rješenje vide u unaprijeđenju kvalitete javnog prijevoza i boljoj biciklističkoj infrastrukturi.

Javna rasprava o izmjenama GUP-a traje do utorka, 26. rujna, a svi zainteresirani mogu se uključiti u raspravu slanjem pisanih komentara Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada na adresu Ulica Republike Austrije 18.