Ako Tito ostane bez trga, zvat će se Sveučilišni ili Kazališni

Da bi se rezultat refenduma uopće uzeo u razmatranje, potrebni će biti glasovi 50 posto Zagrepčana koji imaju biračko pravo + 1 glas. Bandić u tu izlaznost uopće ne sumnja, ali onima koji se ovom temom bave poručuje da više nije 1941.

Muzička akademija, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Nakon lokalnih izbora ponovno se aktualiziralo pitanje treba li maršalu Titu trg u Zagrebu. Naime, niti jedna politička opcija ne može sama složiti većinu u Skupštini i tako osigurati da prijedlozi Gradske uprave koji stignu na zastupničke klupe “glatko” prolaze. Najviše mjesta zauzet će Bandićeva stranka (14), a za većinu treba 26. Kada bi se gradonačelniku priklonili HDZ-ovci i zastupnici Brune Esih, imali bi točno taj broj. Međutim, o svojih pet mjesta Bruna Esih bila bi spremna pregovarati ako bi se išlo u promjenu imena Trga maršala Tita.

Ali, Bandić nije spreman tek tako Titu “uzeti” trg. Zbog toga je odlučio riječ dati građanima koji bi svoj stav trebali iskazati na referendumu. Pitanje će biti jednostavno – jeste li ili niste za preimenovanje Trga maršala Tita.

– Tko je za promjenu, morat će reći i želi li da se trg ubuduće zove Sveučilišni ili Kazališni – otkrio je zagrebački gradonačelnik.

Da bi se rezultat refenduma uopće uzeo u razmatranje, potrebni će biti glasovi 50 posto Zagrepčana koji imaju biračko pravo + 1 glas. Bandić u tu izlaznost uopće ne sumnja, ali onima koji se ovom temom bave poručuje da više nije 1941..

– Svatko tko zagovara promjenu u Skupštini razmišlja “Titovom” glavom, a ja ne razmišljam tako. Želim razmišljati glavom svojih sugrađana koje nikada nitko nije pitao, a uvijek se u njihovo ime odlučivalo negdje drugdje i u ime neih drugih. Molim one koji to zagovaraju u Skupštini da se kane razmišljanja Josipa Broza Tita ili maršala Tita, još gore. To je isti mentalni sklop – upozorova prvi čovjek grada.

Konstituirajuća sjednica Gradske skupštine održat će se 29. lipnja i upitno je hoćemo li prije tog datuma saznati tko će s kim sjediti, odnosno koalirati i/ili surađivati.