Akcije u kojima je tisuće građana izašlo na ulice

Izložba fotografija akcija inicijative 'Pravo na grad' može se pogledati od 9. do 12. prosinca.

Autor: Maja Gujinović 12/8/2009 14:39

U sklopu ovogodišnjeg Human Rights Film Festivala koji se otvorio u ponedjeljak 7. prosinca u kino Europi, inicijativa ‘Pravo na grad’ prikazat će fotografije svojih akcija. Izložba će se otvoriti u srijedu, 9. prosinca u Galeriji Nova u Teslinoj ulici, a moći će se pogledati svaki dan do subote.

Pravo na grad je inicijativa i kampanja usmjerena protiv prekomjerne ekonomske eksploatacije prostora, upravljanja prostorom na štetu javnog interesa, neodržive prostorne politike i isključivanja građana iz odluka o prostornom razvoju Zagreba.

Povezavši se sa Zelenom akcijom, inicijativa je započela jednu od najvidljivijih i najpoznatijih civilnodruštvenih kampanja u novije vrijeme, kampanju protiv izgradnje shopping centra i javne garaže Hoto grupe u unutrašnjosti bloka na Cvjetnom trgu.

Od prekriženog gradonačelnika, preimenovanog trga i zgrade prekrivene natpisom “Totalna rasprodaja” do dopisnica s 55 tisuća potpisa građana protiv projekta, bučnog masovnog prosvjeda s porukom “Odustanite” ili prosvjednog pjevanja gradskim zastupnicima, prizori su kojih će se građani prisjetiti na izložbi.