95 posto zagrebačkih učenika neće ići u škole, Bandićeva stranka poziva na povlačenje odluke o pokretanju nastave

Dječji vrtići i osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda otvaraju se u ponedjeljak 11. svibnja. Međutim, 95 posto roditelja zagrebačkih učenika izjasnilo se da u postojećim uvjetima ne žele dovoditi djecu u škole.

Foto: Jabuka TV

Dječji vrtići i osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda otvaraju se u ponedjeljak 11. svibnja. Međutim, 95 posto roditelja zagrebačkih učenika izjasnilo se da u postojećim uvjetima ne žele dovoditi djecu u škole.

“Održavanjem nastave prema postojećim kriterijima ozbiljno se ugrožava ustavom zajamčeno pravo na jednako obrazovanje, pod jednakim uvjetima”, kaže Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i član Predsjedništva Stranke rada i solidarnosti.
Naime, dio učenika, njih pet posto ili 1761 dolazit će u škole, a ostatak bi nastavu trebao pratiti na daljinu, odnosno putem Škole na trećem.

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, učitelji moraju izvoditi nastavu u razredu, prije nastave izmjeriti tjelesnu temperaturu učenika, voditi ih do učionice i vraćati do ulaza u školu te odgovarati za njihovo zdravlje, a nisu za to ovlašteni jer nisu medicinski djelatnici, navodi Lovrić.

“Pored nastave u učionici, nastavnici moraju izvoditi nastavu na daljinu, pratiti što se događa u sklope Nastave na trećem, pripremati se za sutrašnji dan i po mogućnosti izbjegavati društvene kontakte što znači ne odlaziti u trgovinu, na ulicu, u društvo,… Ova odluka i nastavnike dovodi u težak i neravnopravan položaj jer se ne vodi brigu o statusu i zdravstvenom stanju nastavnikove obitelji, ni o dobnoj strukturi nastavnika”, upozorava Lovrić te kaže da je održavanje nastave u ovakvom obliku nemoguće i kosi se s temeljnim ljudskim pravima.

Stranka rada i solidarnosti podupire Peticiju Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod te se zalaže za povlačenje odluke o pokretanju nastave u školama za učenike razredne nastave i nastavak provođenja nastave na daljinu do stjecanja uvjeta za sigurnu uspostavu redovite nastave ili do završetka nastavne godine 2019/20. Ističu da će djeca zaposlenih roditelja koja se ne mogu drugačije zbrinuti i dalje, kao i do sada, moći dolaziti u školu gdje će se o njima skrbiti na odgovarajući način.