PROSVJEDNICI PORUČILI: “Ne želimo otpad u Podsusedu!”

Ususret sjednici Gradske skupštine, na kojoj će gradski zastupnici glasati o načinu saniranja klizišta u Podsusedu, građani su protestom pokazali svoje protivljenje postavljanju postrojenja za građevinski otpad na prostoru bivše cementare

Ne želimo otpad u svom dvorištu! – jasno su poručili građani Podsuseda, Gajnica, Stenjevca i ostalih kvartova zapadnog dijela grada.

– Došli smo ovdje izraziti svoje negodovanje i nećemo dozvoliti da to smeće uđe u cementaru – izjavio je jedan od stanovnika Podsuseda.

Nakon prikupljenih 7.500 potpisa, oštru poruku gradskim vlastima poslali su prosvjedom, kojim su izrazili svoje neslaganje s budućim projektom Grada Zagreba.

– Njime je zamišljeno da u prostore bivše cementare smjesti postrojenje za obradu, prihvat i deponiranje građevinskog otpada. Sve pod krinkom sanacije klizišta – rekla je prosvjednica, te dodala kako im prijeti ekocid masivnih razmjera.

– Po riječima naših stručnjaka, sanacija klizišta građevinskim otpadom je prvo ekološki nedopustiva, drugo upitna uopće u svojom izvedbi, koliko će klizište se uopće stabilizirati na taj način, i treće višestruko skuplja. Mi kao porezni obveznici se pitamo kud ide javni novac osim što nas ovim projektom zaista truju – naglasila je.

Neželjene posljedice, osim na zdravlje ljudi, imale bi negativan utjecaj i na sam okoliš.

– Zagadit će se zemlja, voda, zrak. Zrak je ionako već druge kategorije na ovom području. Zaista nije dopušteno više bilo kakvih zagađivača. Mogu se čuti riječi stručnjaka koje upozoravaju da lebdeće čestice nastale preradom građevnog otpada lete kilometrima u krug i ostavljaju ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje, prije svega se misli na bolesti dišnih puteva, karcinome prvenstveno pluća – objasnio je prosvjednik.

Ako se gradski zastupnici ogluše na zahtjeve građana, okupljeni građani najavljuju kako je ovaj prosvjed tek početak.

– Spremni smo ići do kraja, protiv svih, a za svoj kvart, za svoj Podsused, Gajnice, Špansko, Malešnicu, za cijeli zapadni dio grada. Stat ćemo pred prvi kamion koji obilježi početak ovih radova i koristiti se svim legitimnim mehanizmima da zaustavimo ovaj ekocid. Obratit ćemo se i zatražiti pravnu zaštitu europskih institucija i sudova u Bruxellesu – zaključila je stanovnica Podsuseda.

Svima koji ih nazivaju balvan revolucijom, jasno su poručili:

– Nije Zagreb samo centar grada, Zagreb su svi gradski kvartovi prema tome treba misliti i na građane ovog dijela grada. Mi jednako plaćamo prirez kao i svi ostali, kao i oni u centru, prema tome očekujemo barem sličan tretman tome, a neda mi postanemo smetlište. To nećemo dozvoliti. Vi, koje vas narod plaća, probudite se malo, primite se posla i budite stručni i radite za narod, a ne protiv naroda za vlastite džepove – naglasio je jedan od prosvjednika.