ŠOKANTNE BROJKE: Samoubojstvo je drugi uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu

Kako bi promicali skrb o mentalnom zdravlju i destigmatizaciju mentalnih bolesti, u sklopu javnozdravstveno-edukativnog projekta "Pogled u sebe", organiziran je stručni simpozij pod nazivom "Slušam te"

Uz palijativnu skrb, briga o mentalnom zdravlju jedan je od prioriteta Gradskog ureda za zdravstvo. Razlog tome jest što spadamo u zemlje s negativnim trendom, odnosno natalitetom koji je u padu.

– Zemlja smo koja se suočena s nevjerojatnom statistikom jer stotinu ljudi godišnje, u ovom gradu, oduzme sebi život. U tu skupinu spadaju i 15-ak mladih adolescentne dobi. Oko 50 posto psihijatrijskih bolesti, koje se razviju u zreloj dobi, zapravo imaju svoju genezu mnogi ranije, samo što to mi nismo prepoznali na vrijeme – istaknuo je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Ideja za ovogodišnji stručni simpozij “Slušam te” nastala je kao rezultat toga da je, pri otkrivanju simptoma bolesti, potrebna pravovremena edukacija, koja počinje od najranije dobi. Samo tako možemo pomoći mladima u razumijevanju njihovih problema i stanja u kojima se nalaze.

– Radi se o značajnom projektu, a velike projekte ne može iznijeti pojedinac, već ih moraju nositi zajednice. Ovo, također, predstavlja iskušenje za nas kao zajednicu da se, kroz multidisciplinarni i intersektorski pristup, svi angažiramo. Tek tada imamo šansu da projekte realiziramo i da našu stvarnost učinimo boljom – dodao je Jeleč.

Grad Zagreb prepoznao je važnost ovog društvenog problema, te stručnim simpozijima nastoji doprinijeti senzibiliziranju javnosti, a prioritet su projekti koji na prvo mjesto stavljaju djecu i mlade.

– Grad Zagreb puno radi po pitanju ove problematike. Ako imate gradonačelnika, profesora ili člana obitelji koji sluša i prepoznaje vaše probleme, može se napraviti puno više u smislu ove porazne statistike – izjavila je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Prema statističkim podacima samoubojstvo je drugi uzrok smrtnosti adolescenata u svijetu. Dvosmjerna komunikacija korak je koji je potreban kako bi se crne brojke smanjile. Iskrenim razgovorom o svojim problemima, možemo izgraditi zdrav odnos prema sebi, a samim time svijest i brigu o vlastitom mentalnom zdravlju.