ZAGREB OPEN: Za titulu velemajstora šaha bore se natjecatelji iz raznih dijelova svijeta

Velemajstori šaha iz brojnih svjetskih zemalja sudjeluju na poznatom turniru koji se održava upravo u našoj metropoli

Međunarodni šahovski turnir “Zagreb open 2. Memorijal Krunoslav Hulak” nosi ime jedne od najvećih legendi hrvatskog šaha.

– Krunoslav Hulak je bio naš proslavljeni velemajstor, standardni reprezentativac još u bivšoj državi Jugoslaviji, a pogotovo u Hrvatskoj. Bio je višestruki pobjednik zatvorenog državnog prvenstva te najveća legenda zagrebačkog šaha. Poznat je u Europi i svijetu, a prošle je godine, nažalost, prerano preminuo – rekao je Krešimir Podravec, tajnik Zagrebačkog šahovskog saveza.

Kako izgleda igra na visokom nivou, pokazat će natjecatelji na “Zagreb openu”, najvećem otvorenom šahovskom turniru u Zagrebu, s tradicijom dugom više od 30 godina. Turnir je otvoren za sve kategorije natjecatelja, koji su spremni pokazati svoje šahovsko umijeće.

– Natječu se i slijepe osobe i slabovidne osobe, te osobe s invaliditetom. Turnir je otvorenog tipa što znači da mogu igrati djeca, kadeti, juniori i žene. Svi igraju skupa, ali nagrade dijelimo podijeljeno. Imamo prvih deset nagrada u ukupnom poretku i specijalne nagrade za veterane, žene, kadete i juniore – istaknuo je Podravec.

Premda je odaziv ženske populacije znatno slabiji, stranih natjecatelja svake godine ima sve više.

– Po prvi puta iz imamo natjecatelje iz Indije, također iz skoro svih zemalja Europske unije. Imali smo dogovoreno s jednim velemajstorom iz Irana ali on je tek nedavno otkazao. Ovaj puta nemamo nikoga iz Amerike ali s afričkog kontinenta stigli su gosti, tako da smo uistinu zadovoljni s odazivom stranih igrača – dodao je Podravec.

Po pitanju šaha, u Gradu Zagrebu, unatrag nekoliko godina može se prepoznati pozitivan trend popularizacije, što se posebno vidi na planu rada s mladima.

– Veliki odaziv na “Zagreb open” dobra je garancija da stranci vjeruju organizatoru. Kad dolaze u ovako velikom broju, znači da očekuju da će sve biti u redu. To nam je najbolje priznanje – zaključuje Podravec.

U osam dana odigrat će se devet kola, a međunarodni turnir trajat će do 7. prosinca.