Zagrebački Reformisti ukazuju na probleme i potrebe slijepih i slabovidnih sugrađana

Uz zapošljavanje većeg broja slijepih i slabovnidnih osoba, Reformisti pozivaju i zagrebačke pravne osobe da sponzoriraju Udrugu slijepih Zagreb, a predlažu i povišenje kazni za nesavjesne vozače koji zauzimaju označena parkirna mjesta osobama s invaliditetom

“U Hrvatskoj je oko 5800 slijepih osoba. U gradu Zagrebu je 1218 slijepih i slabovidnih osoba od kojih je 16 invalida Domovinskog rata. Naknada za slijepe i slabovidne osobe u Hrvatskoj je među najnižima u Europi”, izjavio je Robert Hirc, član predsjedništva Narodne stranke – REFORMISTI.

Sljepoća i slabovidost je globalna pojava. Svakih 5 sekundi oslijepi jedna osoba u svijetu, a oko 314 milijuna ljudi ima oštećenje vida. 1,4 milijuna djece mlađe od 15 godina je slijepo. Više od 90% slabovidnih osoba na svijetu živi u obiteljima s niskim i srednjim prihodima, a 2/3 su žene. Do 65. godine, svaka šesta osoba će postati slijepa ili slabovidna. Sljepoća i slabovidnost je pojava razvijenog svijeta, jer 80% svih slijepih i slabovidnih živi u razvijenim zemljama.

Očito je da i u svjetskim razmjerima, a i u našim lokalnim, sljepoća i slabovidnost nisu tek sporadična pojava, već društvena realnost kojom se sustavno mora baviti i državna, ali i gradska politika. Slijepe i slabovidne osobe mogu u raznim područjima dosegnuti visoku uspješnost, ali ih poslodavci ipak izbjegavaju i radije zapošljavaju osobe bez invaliditeta kršeći time Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Zagrebački Reformisti smatraju da Grad Zagreb, ali i cijela društvena zajednica mogu i moraju još više pridonijeti psihosocijalnoj integraciji slijepih i slabovidnih osoba, u njihovom osposobljavanju za samostalan život, kroz pomoć u financiranju nabave pomagala i kroz afirmaciju njihovih zakonskih prava. Iznimno je važan i sustav socijalne skrbi za socijalno ugrožene i starije sugrađane s ovim invaliditetom.

“Zagrebački je gradonačelnik najavio skoro otvaranje Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu te oko 400 radnih mjesta u 120 start-up tvrtki, a do kraja 2017. dodatnih 400 do 500 novih radnih mjesta. Gradonačelnik je izjavio da je po tome Grad Zagreb prvi u Hrvatskoj. Zagrebački Reformisti smatraju da je to odlična prilika da se Grad Zagreb pokaže u najboljem svjetlu i kao vodeći u Hrvatskoj u skrbi o slijepim i slabovidnim osobama . Reformisti predlažu da se ovim Start-up tvrtkama ponude dodatne pogodnosti ukoliko zaposle slijepe ili slabovidne osobe. Iskreno se nadam da će takva inicijativa biti prepoznata i prihvaćena od gradonačelnika i nadležnih gradskih ureda”, rekao je Robert Hirc.

Reformisti pozivaju i zagrebačke pravne osobe da sponzoriraju Udrugu slijepih Zagreb. Također predlažu i povišenje kazni za nesavjesne vozače koji zauzimaju označena parkirna mjesta osobama s invaliditetom.

“Zagrebački Reformisti predlažu da se Odlukom o uređenju prometa koju donosi Gradska skupština Grada Zagreba kazne povećaju za one koji ne poštuju prava invalida. Prema važećoj odluci kazna je 300 kuna. Preporuka Europske komisije je kazna od 600 kuna, a primjerice u Sloveniji, propisana je kazna od 900 kuna”, zaključio je izlaganje Hirc.