501. obljetnica Rafaelove smrti obilježena izložbom u Muzeju za umjetnost i obrt

Ovaj veliki renesansni slikar i graditelj bio je, uz Leonarda da Vincija i Michelangela, najznačajniji predstavnik visoke renesansne umjetnosti.

FOTO: Srećko Budek, MUO FOTO U TEKSTU: Patricia Novaković, Davor Puntijar TEKST: zagreb.hr

Povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti velikog renesansnog umjetnika Rafaela Sanzija, u Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba „Rafael – na ishodištu mita“.

“Velika je čast i zadovoljstvo da unatoč koroni, u Muzeju za umjetnost i obrt možemo otvoriti izložbu posvećenu velikom talijanskom umjetniku. Trudit ćemo se da u ponudi svih zagrebačkih muzeja uvijek budu vrhunski umjetnički doživljaji“ rekla je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Okupljene su pozdravili i talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco, predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli i kuratorica Zaklade Roberta D’Adda, te ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Izložba je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie te predstavlja bogato umjetničko naslijeđe Rafaelove umjetnosti kao i njegov snažan utjecaj na povijest umjetnosti.

Posjetitelji do 6. lipnja mogu razgledati stotinjak originalnih grafika, majolika i crteža različitih autora koji su stvarali od 16. do 18. stoljeća, a koji su bili nadahnuti Rafaelovim remek-djelima. Ovaj veliki renesansni slikar i graditelj bio je, uz Leonarda da Vincija i Michelangela, najznačajniji predstavnik visoke renesansne umjetnosti.

Više o izložbi možete pronaći na poveznici MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT.