345 milijuna eura za 7 hrvatskih gradova

EU fondovi

Autor: Tamara Marković, FOTO: Min. regionalnog razvoja i fondova EU 10/12/2016 11:35

7 hrvatskih gradova zadovoljilo je kriterije i uvjete za dodjelu 345 milijuna eura iz EU fondova. Riječ je o Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Zadru i Puli. Sredstva će se koristiti za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja. 

– Ovi gradovi će temeljem svojih planova i svojih projekata koje su pripremili i na temelju dogovora sa ostalim općinama i gradovima koji su u tom mehanizmu, sami raspodjeljivati te novce i sami to prijavljivati prema komisiji. Znači zapravo će postati malo ministarstvo, upravljačko tijelo za te svoje novce. To je način kako da naučimo gradove, ali i neka druga područja da sami upravljaju s tim novcima – navodi Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 

ULAGANJA U ZAGREBU

Grad Zagreb uložena sredstva želi ulagati u urbanu mobilnost, industrijska i zapuštena područja poput pogona Jedinstvo, te socijalne projekte poput udruge Uriho. 

– Predalociranih odnosno indikativno alociranih sredstava za urbano područje Grada Zagreba je 92 milijuna eura koje obuhvaća 30 jedinica lokalne samouprave uključujući Zagreb i gotovo više od četvrtine stanovništva Hrvatske. Plan je socijalno uključivanje svih ranjivih skupina. za urbano područje Grada Zagreba. Veliki dio sredstava otići će na zapošljavanje, ono što Zagreb već ionako vrlo aktivno radi, ali sada ćemo to pojačati. Želja nam je ojačati socijalno poduzetništvo i poduzetništvo općenito, u koordinaciji sa ostalim jedinicama lokalne samouprave – istaknula je Jelena Ricov, pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije. 

DECENTRALIZACIJA

Cilj ovog projekta je i poticanje decentralizacije. 

– Proces decentralizacije bi trebao biti prioritet ove države. Mi smo jedna od najcentraliziranijih zemalja Europske Unije, nakon Grčke. Držim da bi ljudi koji novac stvaraju, koji stvaraju dodatnu vrijednost, putem svojih lokalnih zajednica, trebali imati mogućnost više odlučivati. Ne može jedan državni birokrat ovdje u Zagrebu znati bolje potrebe od načelnika ili gradonačelnika grada nekog drugog hrvatskog grada – upozorio je Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule. 

INDIKATIVNE ALOKACIJE PO GRADOVIMA:

Zagreb – 91.872.881,20 EUR

Split – 62.773.406,55 EUR

Rijeka – 49.558.331,61 EUR

Osijek – 44.105.165,39 EUR

Zadar – 35.314.937,82 EUR

Slavonski Brod – 31.072.252,64 EUR

Pula – 30.624.293,73 EUR