27. ZAGREBAČKI MARATON

Trasa maratona se proteže kroz centar grada: Trg bana Jelačića – Jurišićeva ul. – Draškovićeva ul. – Vlaška ul. – Maksimirska ul. – Av. Dubrava – okret kod križanja Av. Dubrava s Ul. Poljanice, istim putem natrag do Trga bana Jelačića – Ilica – okret na Ilici kod križanja s Ul. Sv. Duh i natrag do Trga bana J. Jelačića

Press materijal

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 19. 9. 2018. u Kuli Lotrščak ovogodišni 27. Zagrebački maraton, najavili su Marko Jakopović, predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza, Nikolina Šustić Stanković, svjetska prvakinja na 100 km, Monika Gvardijan, udruga INSPIRO I Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport I mlade uz brojne druge visoke uzvanike, profesionalne maratonce I sponzore ovogodišnjeg maratona.

Zagrebački atletski savez nastavlja dugogodišnju tradiciju organizacije najpoznatijeg i jednog od najstarijih hrvatskih maratona, Zagrebačkog maratona, koji će svoje 27. izdanje doživjeti 14. listopada 2018. sa startom i ciljem na Trgu bana Josipa Jelačića. Svi zainteresirani mogu još do 23. 9. 2018. prijaviti se na jednu od utrka 27. Zagrebačkog maratona ( 5 km, 21 km, 42 km).

Dan ranije, u subotu, 13. listopada 2018. sa startom u 10 sati na Trgu će se održati kratke utrke za najmlađe, od predškolske dobi do 4 razreda osnovne škole. Raspis i prijave za dječje utrke možete pronaći na: https://www.zagreb-marathon.com/news/27-zagrebacki-maraton-raspis-djecja-utrka/

Svi maratonci i polumaratonci koji završe utrku dobit će unikatnu finišersku medalju specijalno dizajniranu za ovu prigodu na kojoj se tradicionalno na poleđini nalazi znamenitost grada Zagreba uz kratki opis. Ovogodišnja medalja ima kao centralni motiv Zagrebačku katedralu, uz stihove Tonija Leskovara “Serbus dragi Zagreb moj”, a na naličju medalje je Kula Lotrščak uz prigodni tekstualni opis te je ujedno i centralni motiv vizualnog identiteta 27. Zagrebačkog maratona. Uz medalju sudionici će dobiti i startni paket sa kvalitetnom trkačkom Joma majicom s logom utrke te niz korisnih stvari za svakog trkača.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Uz naše vjerne rekretivce i one koji će to tek postati ovaj maraton svakako će obilježiti i rekordan broj sudionika iz cijelog svijeta. Bilježimo prijavljene trkače iz čak 50 zemalja. Do sada ukupan broj prijavljenih se bliži brojci od 4000 na sve tri utrke što nas iznimno veseli jer će uz brojne novitete ovogodišnjeg izdanja, pune zagrebačke ulice svakako pridonijeti veseloj atmosferi maratonskog vikenda u Zagrebu.

Staza Zagrebačkog maratona je brza i ravna, bez velikih i čestih zavoja koji razbijaju tempo trčanja, bez uspona, tako da je pogodna za obaranje osobnih rekorda i kao takva je prepoznata u maratonskoj populaciji. Detalje oko prijava i satnica potražite na webu: https://www.zagreb-marathon.com/hr/.

Jedan veliki novitet 27. Zagrebačkog maratona je suradnja sa Hrvatskom glazbenom mladeži, u sklopu koje smo osmislili glazbeni program na trasi maratona  sa četiri mlada hrvatska benda koji će naše trkače I sugrađane zabavljati na dan utrke. Tako ćete na dan utrke na 4 punkta u gradu moći uživati u glazbi: HomeConflict, Antonio Perina, Nibru, Koordinatori.

Veselimo se ovoj suradnji jer smatramo da je od velike važnosti za trkače i navijače stvoriti što bolju atmosferu na ulicama Zagreba kako bi kroz glazbu i zabavu vrijeme svima ugodnije proteklo.  Pozivamo sve građane da se priključe organizaciji i navijanju te da zajedno s nama osiguraju svim trkačima jedinstven i nezaboravan događaj na ulicama Zagreba. Maratonske utrke organiziraju građani jednako koliko i mi.

Hrvatska udruga osoba s transplantiranim plućima (INSPIRO) u suradnji sa Zagrebačkim atletskim savezom i Zagrebačkim maratonom želi podići svijest o važnosti bavljenja sportom. Pacijenti nakon transplantacije pluća žive ‘novi’ život, vračaju se svakodnevnim obvezama , aktivnostima    i druženjima koje prije nisu mogli izvoditi. Za kvalitetniji i lakši život je važna tjelesna aktivnost te je cilj ove suradnje potaknuti pacijente na aktivan i zdrav način života.Uz podršku i treninge sa transplantiranim pacijentima želimo ispuniti cilj trčanja utrke građana na 5000 m. Ova utrka ima iznimno značenje za osobe koje su imale transplantaciju pluća zbog važnog razloga, a to je osjećaj da osoba može bez zaduhe hodati i trčati. Prije je trčanje bio samo san!

Svim našim sugrađanima želimo skrenuti pozornost da će, kao i svake godine, biti zatvoren promet na trasi maratona u razdoblju od 10 do 15,30 sati. Trasa maratona se proteže kroz centar grada: Trg bana Jelačića – Jurišićeva ul. – Draškovićeva ul. – Vlaška ul. – Maksimirska ul. – Av. Dubrava – okret kod križanja Av. Dubrava s Ul. Poljanice, istim putem natrag do Trga bana Jelačića – Ilica – okret na Ilici kod križanja s Ul. Sv. Duh i natrag do Trga bana J. Jelačića gdje je cilj utrke. Maratonci trče dva kruga, a polumaratonci jedan.

Molimo naše drage sugrađane za razumijevanje i podršku vezano uz teškoće u prometu za vrijeme utrke te ih svakako pozivamo da sudjeluju kao podrška našim maratoncima.Za sve koji se još nisu prijavili napominjemo da se prijave za sve utrke zatvaraju  23. 9. 2018. Više informacija o utrci, trasi, satnici i prijavama možete pronaći na https://www.zagreb-marathon.com/hr/.

 

Press materijal