17. FESTIVAL JEDNAKIH MOGUĆNOSTI

Manifestaciju su obogatile i mažoretkinje iz Osnovne škole 'Nad lipom' koje zajedno s Zagrebačkim mažoretkinjama nastupaju već dugi niz godina

Trodnevni ulični festival ove se godine održao 17. put za redom na glavnom trgu u Zagrebu. Festival jednakih mogućnosti okupio je oko 900 izvođača, od kojih su 600 osobe s invaliditetom. Tradicionalna je međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima.

– Mogao bi se nazvati i festival mladosti. Ovdje sudjeluje jako puno školske mladeži, studentske mladeži, radno sposobne mladeži, pa i svih onih starijih koji se osjećaju mladima, a to smo zapravo mi. Svi mi smo ubiti jedna velika ili mala djeca – istaknuo je predsjednik Društva tjelesnih invalida, Milan Ožegović.

Zajedno s drugim umjetnicima, nastupali su u glazbeno-scenskom i likovnom programu, edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama

– Još jednom svjedočimo da ćemo kroz ova tri dana festivala urbane kulture potvrditi da je Grad Zagreb, grad jednakih mogućnosti i šansi za sve naše sugrađane – poručio je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Manifestaciju su obogatile i mažoretkinje iz Osnovne škole ‘Nad lipom’ koje zajedno sa Zagrebačkim mažoretkinjama nastupaju već dugi niz godina.

Cilj festivala je pokazati javnosti stvaralačke mogućnosti osoba s invaliditetom te poslati poruku kako trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

– Zapravo nikad se ne zna tko je pokraj nas doista osoba sa invaliditetom. Međutim, svi mi smo jednaki, a ovaj festival pokazuje koliko zaista imamo iskustva, znanja i mogućnosti – istaknula je pravobraniteljica osoba s invaliditetom, Anka Slonjšak.

Festival se održava na ulici kako bi svaki prolaznik mogao uživati u visokim umjetničkim vrijednostima.