ZZD: Želimo novu skupštinu, u zakonskim uvjetima

8/2/2011 14:18

Građanska inicijativa ‘Zajedno za Dinamo’ još se jednom priopćenjem koje vam donosimo u cijelosti osvrnula na rad Dinama

Uz čestitke voljenom klubu na pobjedama protiv Cibalije i Intera te u očekivanju Lige prvaka, građanska inicijativa ‘Zajedno za Dinamo’ želi podsjetiti na svoj doprinos u izgradnji europskog Dinama.

Logično je da europski Dinamo funkcionira u skladu sa zakonima, što nažalost u našem klubu nije slučaj. Tako je u travnju održana Skupština kluba koja je u nezakonitom sastavu donijela čitav niz promjena Statuta, kojima se protupravno ukidaju ili znatno ograničavaju zakonska prava članova kluba na sudjelovanje u njegovom radu. Pod dirigentskom palicom izvršnog predsjednika Zdravka Mamića, koji se i dalje nalazi u sukobu interesa s obzirom da mu je sin nogometni menadžer, na Skupštini su glavnu riječ vodile osobe koje po zakonu uopće ne mogu biti članovi Skupštine niti članovi drugih upravljačkih tijela kluba. Na primjer, glavni arhitekt predloženih i usvojenih izmjena i dopuna statuta NK Dinamo je njegov glavni direktor Damir Vrbanović, protiv kojeg je u tijeku kazneni postupak zbog zlouporaba u poslovanju. Istovremeno, pojedinim ‘nepodobnim’ skupštinarima poziv nije ni poslan, kako bi se onemogućilo njihovo sudjelovanje u raspravi.

Takav skup teških nezakonitosti pokušao je legalizirati Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, na način da je kao nadležno tijelo odobrio promjene Statuta. Zbog toga su članovi NK Dinamo uputili žalbu ministru uprave Davorinu Mlakaru i dobili status stranke u postupku. Do isteka zakonskog roka 1. rujna 2011. godine očekujemo usvajanje žalbe i poništavanje svih odluka Skupštine NK Dinamo donesenih na sjednici u travnju. To bi značilo da se Skupština mora ponovo održati, ovog puta u uvjetima propisanim zakonom te da ne može donijeti odluke kojima se suprotno zakonu ukidaju ili ograničavaju prava članova kluba.

O problemima s klubom, ali prije svega o problemima s institucijama javne vlasti koje pokrivaju nezakonitosti u klubu (od Grada Zagreba do Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa), obavijestili smo i europskog povjerenika Štefana Fülea. Iz njegovog ureda stigla su uvjeravanja da Komisija svaki ovakav incident shvaća vrlo ozbiljno te da su vladavina prava i borba protiv korupcije temeljna načela Europske unije. S obzirom da se radi o dužnosniku EU zaduženom za primanje Hrvatske u članstvo, vjerujemo u poruku njegovog ureda da će Komisija i nadalje s pažnjom pratiti daljnji napredak Hrvatske sve do njenog pridruživanja Uniji. Istovremeno, to nam daje sigurnost da će odluka ministra Mlakara biti u skladu sa zakonom i utemeljena na činjenicama.