Iako su solarni kolektori skupi, uštede su ogromne

Autor:: Dom2 8/2/2011 13:30

Solarna energija je energija Sunca koju ljudi koriste od davnina uz pomoć različitih tehnologija. Koristi se njegova svjetlost i toplina, a sunčevo se zračenje, uz energiju valova, vjetra i biomasu, smatra najkorisnijim i najdostupnijim obnovljivim izvorom energije na Zemlji.

Razvojem suvremenih tehnologija, jedan od načina upotrebe sunčeve energije je primjena solarnih kolektora. Razlikujemo fotonaponske kojima je namjena proizvodnja električne energije i toplinske kolektore koji proizvode toplinsku energiju.

-.-Marin Stojan/Wikipedia-.-Toplinski solarni kolektori najviše se koriste za pripremu tople sanitarne vode, klimatizaciju prostora tj. apsorpcijsko hlađenje kao i za pripomoć klasičnom načinu grijanja. Toplinske kolektore dijelimo na ravne pločaste i cijevne vakumske, a prednost potonjih je veća efikasnost, pa tako toplinu mogu uzimati iz atmosfere i kad nema direkne insolacije. Cijevni vakumski kolektori stoga su idealni i za krajeve s manje sunčevih dana, dok je prednost pločastih prihvatljivija cijena.

Pri kupnji bitno je pripaziti na ispravno dimenzioniranje solarnih kolektora kako bi se izabrala ispravna količina solara u odnosu na naše potrebe. Ukoliko je sustav predimenzioniran, kolektori će tijekom ljetnih mjeseci spremnike brzo napuniti toplinom, a pošto s viškom topline nemaju kamo – grijat će sami sebe što je čisti energetski gubitak.

Pitanje koje će si mnogi zacijelo postaviti je ono o isplativosti postavljanja ovakvog sustava. O tome ovisi nekoliko faktora, poput broja osoba koje će koristiti sanitarnu vodu u domaćinstvu, geografskom položaja grada ili mjesta, položaju samih kolektora kao i načinu ugradnje. No solarni je sustav isplativ od trenutka ugradnje pošto se odmah počinje koristiti besplatna sunčeva energija.

Iako za obiteljsku kuću valja izdvojiti 25 tisuća do 45 tisuća kuna, riječ je o jednokratnom trošku, a u prilog ovakvom korištenju sunčeve energije ide konstantni porast cijene energenata. Ugradnja solarnog sustava podiže i cijenu nekretnine i komfor življenja te će vlasnik objekta profitirati i pri eventualnoj prodaji objekta s ovakvim sustavom. Uzevši u obzir da je vijek trajanja solarnog sustava preko 20 godina, oni koji su se odlučili za upotrebu solarne energije bit će na dobitku, ne samo u ekološkom već i u ekonomskom smislu.

Pročitajte više na starnicama Dom2