Zrinka Cvitešić dobila poziv na Berlinale

Autor: Maja Gujinović 12/2/2009 22:25

Zrinka Cvitešić prva je hrvatska glumica koja se našla na popisu deset najboljih novih europskih glumačkih talenata koji će se predstaviti filmskim profesionalcima iz cijeloga svijeta na predstojećem Berlinskom filmskom festivalu (Berlinaleu).  Popis glumaca i glumica pod imenom Shooting Stars 2010, jedna je od inicijativa European Film Promotiona, organizacije u kojoj se nalazi Hrvatski audiovizualni centar koji je prijavio glumicu.

Zrinka Cvitešić odabrana je na osnovu svoje posljednje uloge Lune u filmu ‘Na putu’, Zlatnim medvjedom nagrađene redateljice Jamile Žbanić, čija se premijera uskoro očekuje. Pet eminentnih filmskih profesionalaca iz različitih filmskih struka biralo je između 31 prijave, koji su prvenstveno glumci mlađi od 35 godina koji su se svojim radom već etablirali u svojoj matičnoj zemlji.

– Glumački ona nas odvodi kroz osjećaje nade i očajanja te kroz tugu i radost na način koji niti u jednom trenutku nije očit niti predvidljiv – objasnio je svoj izbor Zrinke Cvitešić žiri Shooting Stars.

Zrinka Cvitešić među imenima poput Daniela Craiga i Rachel Weisz

Među glumcima odabranima za Shooting Stars program proteklih godina našli su se i Daniel Craig, Rachel Weisz, Ludivine Sagnier, Maria Bonnevie, Moritz Bleibtreu, Johana Wokalek, Nina Hoss i Anamaria Marinca.

Oni su, kao što će i Zrinka Cvitešić, dobili priliku da se predstave publici i filmskoj industriji i to konferencijom za novinare, sastancima s casting direktorima, te sudjelovanje na ceremoniji dodjele nagrada u Berlinale Palastu.