Zbog prebjega V. Škare-Ožbolt pada Gradsko vijeće

Vesna Škare Ožbolt

Autor:: Sanjin Španović, Autor:: Stjepan Marković 5/16/2010 9:44

– Vesna Škare Ožbolt pokazala je kako se to biva politički kupljen. To je jedan obični politički nepozitam – rekao nam je jedan visokopozicionirani velikogorički političar kada smo ga zamolili za komentar oko subotnjeg potpisa sporazum o suradnji na lokalnoj razini između predsjednika goričkog DC-a Zvonka Kunića i ministra financija šef goričkog HDZ-a Ivana Šukera.

Ovim potpisom naime, stranka Vesne Škare Ožbolt izlazi iz vladajuće koalicije u Gradskom vijeću koju su do sada tvorili sa SDP-om, HNS-om i HSLS-om postavlja nove odnose snaga u tom predstavničkom tijelu grada Velike Gorice.

Prelaskom na stranu HDZ-a, nova koalicija desnog centra imati će 16 gradskih vijećnika, dok će SDP, HNS i HSLS ostati na tek 11.

Zbog toga je vrlo vjerovatno i za očekivati kako će na idućoj sjednici gradskog vijeća biti izglasano nepovjerenje Goranu Beusu Richembergu, još uvijek aktualnom predsjedniku Gradskog vijeća Velike Gorice. Tada bi umjesto njega na mjesto predsjednika Vijeća došao netko iz desnog centra.

HNS će odugovlačiti sa sjednicom Gradskog vijeća

-.-Gorica.hr-.-No, to se, kako doznaje portal Zagrebancija.com neće dogoditi prije sredine ljeta. Prema našim saznanjima, još uvijek vladajuća koalicija će odugovlačiti što je više moguće sa sazivanjem te sjednice iako će ju, za pretpostaviti je, HDZ tražiti što prije.

Naime, prema aktualnim propisima najmanje jedna trećina zastupnika u Vijeću može zatražiti sazivanje Gradskog vijeća sa određenim dnevnim redom. Od dana kada Beus taj zahtjev zaprimi, on mora u roku od 15 dana sazvati sjednicu. No, poslovnik kaže da predsjednik Gradskog vijeća poziv za sjednicu mora poslati najmanje osam dana ranije, ali ne i koliko dana prije sjednice. Sa druge strane, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi to predstavničko tijelo sjednicu mora održati najmanje jednom u tri mjeseca.

Ukoliko se ona ne sazove, dolazi do raspuštanja Gradskog vijeća i novih izbora.

To ipak, SDP i HNS neće dopustiti. Tako će, doznaje Zagrebancija.com iduća sjednica Gradskog vijeća biti krajem srpnja, najkasnije 28.

Škare Ožbolt lagala SDP-u na sastanku prije tri tjedna

Svi ovi planovi koje smo tijekom dana doznali pokazuju kako je gorički HNS bio dobro upoznat sa pregovorima između DC-a i HDZ-a oko prelaska na drugu stranu stranke Vesne Škare Ožbolt. Naši novinari su za nju, pak čuli još početkom ove godine i to od nekoliko saborskih zastupnika HDZ-a. Kada smo Škare Ožbolt kontaktirali oko toga ona je sve to demantirala.

Iako su u međuvremenu glasine oko njezine političke prodaje za dva direktorska mjesta u komunalnim tvrtka Velike Gorice postajale sve glasnije Ožbolt je dalje tvrdila da to nema nikakve veze sa istinom.

Isto je, doznajemo izrekla i prije tri tjedna u velikogoričkom SDP-u gdje je bila pozvana na sastanak zbog njezine konačne najave oko potpisivanja ugovora o suradnji sa Jadrankom Kosor.

– Ona je tada rekla da taj sporazum na državnoj razini nema nikakve veze sa lokalnom i da stvari u Gorici koliko ona zna ostaju iste – prepričao nam je sukus tog polusatnog razgovora jedan SDP-ovac koji je izrazio veliku ljutnju što im je bivša predsjednička kandidatkinja okrenula leđa.

– Bila je sa nama u predizbornoj koaliciji i tri mjesta u Gradskom vijeću je dobila prvenstveno zahvaljujući našoj koaliciji SDP, HSLS i HNS. Sada se eto prodala njima – dodaje naš sugovornik sa Iblerovog trga.

Picula: Sve će biti još jasnije u ponedjeljak

Tonino Picula nalazi se na putu u Kazahstanu pa stoga ništa nije želio komentarati. “Sve će biti još jasnije u ponedjeljak”, poručio nam je SMS-om.

Vesna Fabijančić Križanić rekla nam je pak da je njima Ožbolt raspad koalicije najavila “jer su se u DC-u osjećali zapostavljeno u koaliciji”.

– Prema našim saznanjima Vesna Škare Ožbolt je zauzvrat dobila mjesto u Saboru, ali mjesta u Upravama gradskih tvrtkci. Tako da sada čekamo samo da vidimo širenje uprava i sinekure. Sve ovo se dogodilo zbog toga što smo mi proširili Skupštinu i krenuli sa čistkom sumnjivih kadrova. Očito je Barišiću bila vatra pod nogama pa je krenuo u bilo kakav deal sa DC-om – kažu u Goričkom SDP-u.

arhiv portala Dalje-.--.-Vesna Škare Ožbolt političkim je prebjegom ostavila SDP-ovce u oporbi iako ih je na tajnom sastanku prije tjedan dana uvjeravala da ostaju u koalicijiU međuvremenu SDP-u, HSLS-u i HNS-u preostaje provedba odluke sa pretprošle sjednice oko promjene i proširenja Skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada Velike Gorice. Predsjednica te Skupštine, Vesna Fabijančić Križanić sjednicu je sazvala za idući tjedan nakon čega bi odluke o promjenama trebale biti poslane na Trgovački sud.

Tamo bi one trebale, doznajemo, biti rješene zajedno sa odlukama o promjenama u Skupštini, Nadzornom odboru i Upravi Zagrebačkog holdinga koji je u gotovo identičnoj situaciji kao i velikogoričke tvrtke.

Kao i u Zagrebu, i gradonačelnik Gorice ne priznaje odluku o proširenju Skupštine, već prenosi navode o komunalnom kolapsu. O tome čitajte u članku: RVG: Gorica pred kolapsom; SDP i HNS: Ma, glupost