ZAŠTO JE DOŠLO DO POŽARA NA JAKUŠEVCU? Tomašević: “Ne želim širiti teorije zavjere…”

Opet problemi na Jakuševcu! Nakon dva odrona, ovog je puta gorio plato Servisno operativnog centra koji se nalazi pored odlagališta.

– Znači, nije došlo do požara na samom odlagalištu, to nema nikakve veze s odronom, nego se radi o zasebnom objektu gdje se dovozi glomazni otpad i na tom platou se sortira glomazni otpad, iz njega se odvajaju vrijedne sirovine, a ono što nije vrijedno, drobilicama se melje i odlaže. Tamo je došlo do požara manje količine glomaznog otpada – rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Nešto više od sat vremena pet je vatrogasnih vozila gasilo požar.

– Prema informacijama koje imam, protokol je poštivan. Imali smo dežurnog vatrogasca, koji je po izbijanju požara, nazvao Javnu vatrogasnu postrojbu i sam započeo s gašenjem zbog čega je i došlo do brzog gašenja požara – dodao je Tomašević.

Navodno nisu zabilježena ni odstupanja u kakvoći zraka.

– Mjerne postaje koje kontinuirano mjere kakvoću zraka nisu zabilježile odstupanja – komentirao je.

U tijeku je istraga, a pregledat će se i nadzorne kamere.

– Mislim da bi bilo neodgovorno od mene nagađati kako je došlo do uzroka požara ili da širim neke teorije zavjere. Na policiji je da provodi očevid i istragu. Ukoliko sumnjaju da je riječ o podmetanju, to je na njima. Ja uopće u takve stvari ne ulazim – zaključio je gradonačelnik.

Situaciju oko požara kritizirala je i gradska oporba.

– Što se tamo zapalilo? Je li se tamo odlagalo nešto što se nije smjelo, nisu bile visoke temperature, niti je bio suh zrak, svjedočili smo obilnim padalinama i pravo je pitanje zašto se to zapalilo i što je sve otišlo u zrak – izjavio je Mislav Herman, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

– Što se tiče požara na Jakuševcu, ja sam osobno 24.4. snimio video i upozorio da Čistoća  tamo odlaže glomazni otpad, a da nema siguran vatrogasni koridor – upozorio je gradski zastupnik Dejan Kljajić.

– Postoje jasne procedure kako treba postupati u takvim situacijama. Zanima me je li se postupalo po njima, je li možda trebalo obavijestiti građane koji su s obzirom na toplu noć imali otvorene prozore – poručio je gradski zastupnik Renato Petek.

Odgovore na sva ova pitanja, doznat ćemo uskoro. Valjda.