Zaronite u podmorje Indonezije u centru Zagreba

U središte Zagreba došao je podvodni svijet jugoistočne Azije i Oceanije. Kroz fotografije podmorja autor Damir Zurub prikazao je samo mali dio svojih ekspedicija koje su se odvijale u morima diljem svijeta.

Aktualni svjetski prvak u podvodnoj fotografiji, Damir Zurub, održao je izložbu u gradskim prostorima u Praškoj ulici. Fotografije podmorja objedinjene pod nazivom “Plavi svijet” nastale su u jugoistočnoj Aziji. Većinu vremena izvan Jadranskog mora, Damir je proveo roneći po Indoneziji, Bahamima, Maldivima , Crvenom moru, i ostalim primamljivim tropskim destinacijama.

– Na ovoj izložbi prikazano je jedno od mojih zadnjih putovanja, ovaj put je to Indonezija. Tamo sam proveo dva mjeseca među stanovništvom, u divljini koja je zapravo i civilizacija. Ovo je zapravo jedan manji prikaz mojih djela i onoga što sam napravio na tom putovanju – rekao je Damir Zurub, autor izložbe.

Njegove fotografije objavljivane su u časopisima i novinama diljem svijeta. A kao osnivač i predsjednik ronilačkog kluba pod nazivom “Roniti se mora” pokrenuo je niz projekata koje je objedinio monografijom, a uskoro izdaje i drugu knjigu svojih putovanja.

– Ovo je ujedno i uvod u moju drugu knjigu gdje ću prikazat kompletan nacionalni park Raja Ampat kroz otočje, stanovništvo i ljepote podmorja. Knjiga koju imam u rukama je moja monografija kojom sam prikazao svoj petogodišnji rad diljem svijeta kroz svoje projekte i podvodnu fotografiju – dodao je Damir Zurub.

Damirova ronilačka karijera započela je 2007. godine, a u podvodnu fotografiju zaronio je 2011. Sve to se s vremenom pretvorilo u strastveni hobi kojim je kroz četiri godine počeo sakupljati brojne medalje s raznih domaćih i inozemnih natjecanja te festivala podvodne fotografije. Projekt kojim se najviše ponosi jest Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo Hrvatska čiji je cilj školovati djecu bez roditeljske skrbi, dajući im priliku da nastave svoj život u ronilačkoj industriji.