Započela naplata i podizanje vozila u Samoboru

Autor:: Radio Samobor 2/1/2010 21:25

Danas je započela naplata i podizanje vozila parkiranih na mjestima koja su zakonom i propisima zabranjena, potvrdio nam je prometni redar Vid Tušinec.

Za parkiranje u pješačkoj zoni, na pješačkoj stazi ili nogostupu kazna iznosi 300 kuna, za parkiranje na mjestu za invalide kazna je 700 kuna, a za ostavljanje vozila u zoni zabrane, odnosno nepoštivanje prometnog znaka zabrane zaustavljanja i parkiranja, kazna iznosi 500 kuna.

Također, “pauk” koji  je proteklih 15 dana vozio upozoravajući vozače, od danas podiže vozila parkirna na nedozvoljenim mjestima. Kazna za podizanje vozila iznosi 450 kuna, a za pokušaj podizanja vozila platit ćete 225 kuna.

Pauk će podignuta vozila odvoziti u prostor Komunalca u Ulici 151. Samoborske brigade, a vlasnici će vozila moći preuzeti u bilo koje vrijeme i to bez da plate kaznu. Naime, iako je do sada bilo potrebno platiti kaznu prije izdavanja vozila, to nije u skladu sa zakonom tako da će vlasnici svoja vozila moći preuzeti i prije nogo što plate kaznu. Naravno, ukoliko ne plate kaznu na vrijeme, taj iznos naplatit će se sudskim putem.

Kazna za nepropisno parkiranje moći će se, kao i do sada, platiti na licu mjesta ili, uplatnicom u roku od 8 dana. Ukoliko se kazna ne plati u roku od 8 dana, prometno redarstvo poslat će prekršajni nalog na adresu počinitelja, a ako se kazna ne plati niti 8 dana nakon toga, podnijet će se zahtjev Ministarstvu financija za prisilnu naplatu duga.

Gradska je uprava pokušala spriječiti nepropisno parkiranje u Gradu preventivnim mjerama upozoravajući prekršitelje propisa. Tako su prometni redari u proteklih 15 dana upozorili preko 300 vozača, no unatoč  tome vozači su nastavili s navikama parkiranja i zaustavljanja na Trgu i drugim nedozvoljenim mjestima. Na svijest vozača sada bi konačno trebali utjecati “pauk” i novčane kazne.  
    
Nastave li se vozači parkirati na nedozvoljenim mjestima proračun našeg grada bit će puniji, jer novac od kazni koje naplate prometni redari ide u gradski proračun, a ne državni, kao što je bio slučaj kad su kazne naplaćivali policajci.