Zajednica Albanaca organizirala predstavljanje knjiga i izložbe o ratnim zločinima na Kosovu

U četvrtak 23. veljače u Novinarskom domu održana je promocija knjige Srpski ratni zločini nad pacijentima i medicinskim osobljem koje su počinili srpske policije i vojne snage u razdoblju 1989.-1999. u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Kosova autora prof. dr. Saliha Krasniqija te knjige Srpski zločini na Kosovu (Slučaj Dečani) autora Adema Lushaja. Na promociji knjiga su kao govornici sudjelovali autori knjiga i izdavač dviju knjiga Ramiz Tafilaj. Ujedno je održana i izložba fotografija-plakata autora prof. dr. Saliha Krasniqija pod nazivom Kako su ubili Hipokratov etički kod i kako su pogaženi međunarodni zakoni?

“U ovoj knjizi predstavljaju se imena albanskih pacijenata primljenih u bolnicu, njihove dijagnoze, kao i mučenja i torture pod kojima su bili izloženi od strane srpske policije i paravojnih snaga instaliranih unutar Sveučilišne kliničke bolnice Kosova. Ovo je činjenicama opskrbljena knjiga koja predstavlja svjedočanstvo barbarskog i nehumanog ponašanja srpskog autoritarnog režima s karakteristikama genocida nad pacijentima i osobljem naveden bolnice tijekom posljednjeg oslobodilačkog rata Kosova. Pacijenti su bili mučeni ili su nastradali jer se zanemarivalo njihovo liječenje. U knjizi je obuhvaćeno ukupno 1239 pacijenata, od novorođene djece do 88 godišnjaka. Među pacijentima nalaze se ranjene osobe, maltretirane i pretučene osobe, osobe vezane za radijator, osobe na čijim tijelima su ugašene cigarete, ubijeni i nestali”, istaknuo je Salih Krasniqi, autor knjige  Srpski ratni zločini nad pacijentima i medicinskim osobljem koje su počinili srpske policije i vojne snage u razdoblju 1989.-1999. u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Kosova i izložbe Kako su ubili Hipokratov etički kod i kako su pogaženi međunarodni zakoni?

“Izložba je sastavljena od šest dijelova te uključuje informacije o 350 pacijenata. U prvom dijelu izložbe predstavljeno je albansko medicinsko osoblje koje su ubili srpski policajci i vojnici. Drugi dio izložbe uključuje djecu stradalu u bolnici u Prištini. Treći dio uključuje osobe starije od 18 godina. Četvrti dio uključuje koji su preživjeli masakr u zatvoru Dubrava. Peti dio uključuje pacijente koji su bili označeni kao teroristi od strane srpskih snaga. Šesti dio izložbe uključuje pacijente koji se ne nalaze u službenoj dokumentaciji bolnice, ali se ispostavilo da su bili pacijenti. U ovom dijelu izložbe nalaze se priče osoba koje su bile ubijene jer su pokušale pobjeći iz bolnice”, dodao je Salih Krasniqi.

Rat na Kosovu bio je oružani sukob između Srba i Albanaca od 1996. do 1999. godine. Ratni cilj Srba bio je  zadržavanje Kosova u sklopu Savezne Republike Jugoslavije dok su Albanci težili neovisnosti Kosova. Intervencija međunarodne zajednice, odnosno NATO-vo bombardiranje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine uslijedilo je zbog Miloševićeve agresivne politike i srpskih ratnih zločina na Kosovu. Nakon toga, Vojska Jugoslavije povukla se s Kosova koje je stavljeno pod UN-ov protektorat. Skupština Kosova proglasila je neovisnu Republiku Kosovo 17. veljače 2008. godine. Tu odluku Srbija nije priznala, dok su neovisnost Kosova uskoro priznale SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, većina država Arapskog poluotoka, Njemačka i druge države, uključujući Hrvatsku.

“Dečani je mali grad na Kosovu nu kojemu je Miloševićev velikosrpski režim počinio velike zločini protiv kosovskih Albanaca. Zločine protiv ljudi, starijih, žene i djece. Imamo preko 500 ljudi ubijenih ili koji su nestali. Radi se o zločinima koji su imali genocidnu namjeru, a radi se o sustavnim ubijanjima i silovanjima. Nastojimo to ispričati kroz knjige koje pišemo, a imamo izdanja na albanskom i engleskom jeziku. Isti ovi materijali iz knjige nalaze se u Den Haagu na Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) . Svjedočili smo protiv Slobodana Miloševića i njegovih bliskih suradnika na ICTY-u, no još se nije sudilo ratnim zločincima iz Dečana, iako su njihova imena poznata. Cilj nam je da podignemo svijest o zločinaca u Dečanima, kako bi se ratne zločince kaznilo”, rekao je Adem Lushaj, autor Srpski zločini na Kosovu (Slučaj Dečani).

Promocije dviju knjigu i izložbe održane su na Kosovu, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji te planiraju promocije u SAD-u u Houstonu, Dallasu i Washington D.C.-u. U Zagrebu je promociju organizirala Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije uz potporu Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Republike Kosovo, Udruge albanskih žena Zagreba i saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj.