Zahtjev za obilježavanjem mirovnih inicijativa

Autor:: Lea Lamešić 1/14/2011 17:16

Tatjana Holjevac, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba primila je Mariju Slišković, predsjednicu Udruge “Žene u Domovinskom ratu” koja je tom prilikom dala prijedlog da se u Zagrebu uspostavi i obilježi Dan mirovnih inicijativa u znak sjećanja na prvu mirovnu inicijativu majki-Apela protiv rata u Hrvatskoj upućenog Generalštabu JNA. 18. siječanj, 1991. Riječ je o datumu koji govori o ženama grada Zagreba koje su na slutnju ratne prijetnje i agresije na Hrvatsku odgovorile pozivom na mir.

-.-Zvonimira Ivanišević / Zagrebancija.com-.-Tatjana Holjevac, podpredsjednica Gradske skupštinePrvo svečano obilježavanje 20. godišnjice prve mirovne inicijative majki u Zagrebu održat će se u utorak 18. siječnja u 12 sati u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Na taj način prisjetiti ćemo se posebnog doprinosa hrvatskih majki iz tog vremena.

Članice inicijative se zalažu za mirno rješavanje svih problema

Naime, 17. i 18. siječnja 1991. godine na Trgu bana Josipa Jelačića dogodio se najglasniji poziv Miru na prostorima tadašnje Jugoslavije. Majke vojnika na odsluženju redovnog vojnog roka u jedinicama tadašnje vojske pozvale su građane grada Zagreba da sudjeluju u potpisivanju Apela kojim traže od JNA da njihove sinove ne šalju u rat te su pozvale na mirno, a ne vojno, razrješenje političkih pitanja.

Za Apel se u dva dana prikupilo 64.000 potpisa, a 18. siječnja 1991. taj apel je predan tadašnjem Predsjedniku saveznog Predsjedništva Stjepanu Mesiću da ga uruči Saveznom sekretaru Veljku Kadijeviću.

Hrvatske žene će biti trajan podsjetnik da u svim sukobima prije svega treba tražiti mirno rješenje političkih problema, a na takvu činjenicu Zagreb treba biti ponosan.