Najviše intervencija u 2010. imala hitna pomoć

Pavle Kalinić

Autor:: Branimir Lozej 1/14/2011 16:06

– Ove godine ćemo omogućiti da svaka četvrt, svaki kvart ima 11 pripadnika vatrogasnih snaga za slučaj potresa. Uz njih, omogućit ćemo i sto pripadnika civilnih snaga i po jednog psa tragača. Iako bi broj pasa tragača trebao biti otprilike pet po svakom kvartu, za sada nismo u mogućnosti omogućiti taj broj. U pregovorima smo s dvije škole za treniranje pasa i u budućim proračunima za njih planiramo odvojiti oko 50 tisuća kuna – rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavio je Izvještaj o radu snaga zaštite i spašavanja na području Grada, a najviše je isticao planove zaštite u slučaju potresa. 

-.-Zvonimira Ivanišević / Zagrebancija.com-.-Pavle Kalinić navodi kako su im proračunska sredstva smanjena za tri milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu– Sjetite se, prošle je godine početkom studenog zabilježen potres od 3,2 po Richteru. Epicentar je bio u blizini Klinča Sela. Na sreću nije bilo ni ljudskih ni materijalnih žrtava. Ja sam i prije govorio da se neki takav potres dogodi u Zagrebu najviše će problema biti sa saniranjem štete u centru. Sve su zgrade napravljene oko 1920. s vanjskim nosećim zidovima. Zbog stalnog preuređivanja sve imaju statičkih problema. Moramo nešto napraviti u vezi toga – kazao je Kalinić.

Najviše intervencija u rujnu za vrijeme poplava

U tu svrhu vode dogovore s GSS-om, a planiraju osigurati po jednog psa tragača i sto pripadnika civilne zaštite u svakoj četvrti Zagreba. No najveći je problem financiranje. Iz proračuna Ureda financiraju se sve snage zaštite i spašavanja na području Grada. Iako je proračun Ureda za ovu godinu smanjen za 3 milijuna kuna, njegovi čelnici obećavaju da će provesti sve svoje planove.

U izvješću stoji kako je prošle godine bilo 2578 hitnih intervencija manje nego 2009. Snage zaštite i spašavanja 2009. godine ukupno su imale 22 952 hitne intervencije, a prošle tek 20 375, odnosno gotovo 13 posto manje. Od tog ukupnog broja najviše je intervencija imala hitna pomoć, njih 17 152. Vatrogasci su na teren izlazili 3089 puta, a HGSS imala je 134 potrage i spašavanja unesrećenih na području Medvednice. Najviše je intervencija, njih 508, bio od 21. do 26. rujna zbog poplava na užem zagrebačkom području. 

– To je bio tjedan kada su bile poplave. Mi na sreću u Zagrebu nismo imali velikih problema jer su nasipi uz Savu kvalitetni. Jedini su problemi bili s podzemnim vodama uz nasipe i u Sutinskim Vrelima. No mi ništa ne možemo napraviti u vezi toga, to su ipak podzemne vode koje ne možemo kontrolirati – izjavio je Kalinić.

Uz pomoć na području Grada, Gradski ured za upravljanje hitnim intervencijama prošle je godine pomagao i poplavljenim područjima u Slavoniji i neretvanskom kraju. Za slanje pitke vode, čizama i ostalih potrepština izdvojeno je 50 tisuća kuna.