Zagrepčani mahnito kupuju maske: Koronavirus, gripa i loša kvaliteta zraka uzrokovali rast potražnje

Zagrepčani se opskrbljuju maskama za lice što dokazuje porast prodaje istih u zagrebačkim ljekarnama.

Foto: Zagrebancija.com

Posljednjih dana svijet je u panici zbog pojave koronavirusa. Najprije se pojavio u Kini, u gradu Wuhan, odakle se počeo širiti ostatkom svijeta. Iako u Hrvatskoj zasad nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze, Zagrepčani se opskrbljuju maskama za lice što dokazuje porast prodaje istih u zagrebačkim ljekarnama.

“U posljednje vrijeme porasla je prodaja maski za lice, barem što se tiče naše ljekarne. Radi se o jednokratnim, kirurškim maskama za lice koje sprječavaju prolaz mikroorganizama i drugih sitnih čestica. Maske se mogu kupiti pojedinačno ili u paketu. Cijena maske po komadu jest jednu kunu”, otkrila nam je Marta Tušek, mag. pharm.

Osim koronavirusa, još nekoliko mogućih uzroka za porast potražnje za maskama.

“Porast prodaje uočili su i naši dobavljači, a za to postoji nekoliko razloga koji su zasigurno isprepleteni. U siječnju je primjerice uočena lošija kvaliteta zraka u Zagrebu, također jedan od razloga može biti i koronavirus koji je u posljednje vrijeme poprimio šire razmjere. Isto tako, doba je gripe, prehlade i raznih virusa tako da i to može biti razlog za povećanom primjenom maski”, ističe Tušek.

No, koliko uopće one mogu pomoći u sprječavanju širenja bolesti?

“Maske mogu pomoći, pogotovo ako ljudi idu na neka putovanja. Bilo bi dobro da putnici u međunarodnom prometu koriste zaštitne maske kako bi se spriječilo eventualno širenje virusa. No, moram napomenuti da one nisu sto posto efektivne”, zaključila je naša sugovornica.