Zagrebački timaritelji u europskom vrhu

Projekt definiranje profesije timaritelja u zoološkim vrtovima dio je programa Erasmus+ i financira se s gotovo 270.000 eura iz fondova Europske unije

Press materijal

Timaritelji u zoološkim vrtovima imaju ključnu ulogu u pravilnom držanju životinja, njihovu dobrom zdravstvenom stanju, preventivi bolesti i uspješnoj reprodukciji.

Kako bi se u zoološkim vrtovima diljem Europe ujednačila stručnost timaritelja, Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija (EAZA) u suradnji sa sedam partnera među kojima je Zoološki vrt grada Zagreba, radi na projektu definiranja profesije timaritelja u zoološkim vrtovima. Projektom se žele utvrditi potrebna znanja i vještine te izraditi obrazovni moduli koji bi omogućili profesionalni razvoj timaritelja.

U sklopu tog projekta u Zagrebu je održano diseminacijsko događanje ‘Ukorak sa znanjem, vještinama i stručnošću – upoznaj profesiju zoo timaritelja’ na kojem su sudjelovali domaći i strani timaritelji, uzgajivači te predstavnici zooloških vrtova, akvarija i obrazovnih institucija.

Press materijal
Press materijal

– Zagrebački su timaritelji u europskom vrhu. Drago nam je da će i njihova iskustva biti implementirana u projekt zahvaljujući kojem će se unaprijediti skrb za životinje diljem Europe – poručio je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Laura Myers, voditeljica Akademije Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija, kazala je kako je projekt započet prije tri godine, a završava u kolovozu ove godine. Ujednačavanje znanja i vještina timaritelja u Europskoj uniji velik je iskorak za cijelu struku.

Uloga timaritelja pratila je razvoj zooloških vrtova. Na početku su timaritelji samo čistili nastambe te hranili i pojili životinje. Danas je dijapazon njihovih zadataka daleko širi.

– Svakodnevna briga za životinje danas podrazumijeva njihov nadzor, obogaćivanje životnog prostora, medicinske treninge, vođenje evidencija i dokumentacije, sudjelovanje u edukativnim programima te komunikaciju s posjetiteljima zoološkog vrta, a sve s ciljem očuvanja životinjskih vrsta. Kako bi taj posao dobro obavljali, timaritelji se obvezuju na cjeloživotno učenje – istaknula je Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja Zoološkog vrta grada Zagreba.

Press materijal
Press materijal

Tijekom svojega radnoga vijeka timaritelji usvajaju nova znanja o životinjskom svijetu, svladavaju nove tehnologije te se suočavaju s mnogobrojnim izazovima vezanima uz zaštitu ugroženih vrsta i očuvanje okoliša.

Projekt definiranje profesije timaritelja u zoološkim vrtovima dio je programa Erasmus+ i financira se s gotovo 270.000 eura iz fondova Europske unije.

Uz Eazu i Zoološki vrt grada Zagreba u projektu sudjeluju Zoološki vrt Chester iz Ujedinjenog Kraljevstva, Zoološki vrt Wroclaw iz Poljske, Zoološki vrt Kaunas iz Litve, Rumunjsko udruženje zooloških vrtova te obrazovne institucije Aeres Groep iz Nizozemske i Sparsholt College iz Velike Britanije.

Press materijal