Zagrebački projekt dobio međunarodnu nagradu

U krugu škole

Autor:: R.I. 2/28/2011 15:29

Na ovogodišnjem međunarodnom natječaju UIA Architecture & Children Golden Cubes, kojim se po prvi put dodjeljuju nagrade školama i organizacijama koje djecu i mladež educiraju u temama arhitekture, prostora, grada i procesa koji ih oblikuju naći će se i hrvatska nominacija u kategoriji ‘Nagrada za institucije’ koja je dodijeljena Udruzi bivših učenika ŠPUD-a iz Zagreba – UBU, za projekt ‘U krugu Škole’.

-.-U krugu škole-.-U krugu školeAutori projekta i postava izložbe apsolventica arhitekture Bernarda Cesar, prof. Filip Pintarić, dizajnerica Kristina Volf s autoricama vizualnog identiteta izložbe proveli su u studenom 2009. godine akciju u suradnji sa preko 20-tak profesora i 83 učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Učenički radovi izloženo je u 43 poslovna prostora u Masarykovoj, Gundulićevoj, Ilici i Frankopanskoj ulici koji su ustupili svoje izloge.

‘Postavom izložbe u izloge poslovnih prostora nastojimo skrenuti pažnju na umjetnost u stvaranju koja se odigrava u srcu grada, na ulicama, na kavi, pod školskim odmorom te ističemo učenike ŠPUD-a kao tvorbene faktore ambijenta centra grada Zagreba, a mladi učenici, umjetnici u nastanku, stavljeni su u poziciju da propituju svoj odnos prema vlastitom radu u realnom okruženju’, pojasnio je Pintarić.

‘Projekt je potaknut i raspravama o preseljenju Škole u novu zgradu izvan centra, no rezultati ovog projekta svjedoče o povezivanju učenika na zajedničkom interesnom problemu, o publici koja nam se s velikim interesom i razdraganošću pridružila na otvorenju izložbe. Škola do današnjeg dana još nije iseljena. Nadajmo se da će tako i ostati i da ćemo narednim projektima doprinijeti promociji Škole i osvješćivanju javnosti o njezinom značaju’, istaknula je Bernarda Cesar.

Projektu ‘U krugu Škole’ nacionalnu Golden Cubes nagradu dodijelio je Ocjenjivački sud u čijem su radu sudjelovali arhitekti izv. prof. Sanja Filep, Luka Korlaet, Mia Roth-Čerina, prof. likovne kulture Gordana Košćec i povjesničarka umjetnosti Davorka Perić. Dodjela međunarodnih UIA Architecture & Children Golden Cubes nagrada i izložba nagrađenih održat će se u rujnu 2011. na 24. Kongresu UIA-u u Tokiju.