ZAGREBAČKI KVARTOVI KULTURE: S Malešnicom završio ljetni program, projekt se nastavlja u rujnu

Sljedeći na redu su Siget, Središće, Gajevo i Ravnice.

FOTO: Zagrebački kvartovi kulture

Zagreb više nije mali grad i s takvom veličinom nastaje i problem dopiranja do udaljenijih gradskih kvartova. Projekt ‘Zagrebački kvartovi kulture’ nastoji riješiti taj problem. Preko njega, kultura kreće na putovanje kroz sedam kvartova. Cilj je povećanje dostupnosti kulture i umjetnosti u svim dijelovima grada.

– Novi prostori kulture zapravo žele dovesti kulturu u kvartove kojima kulturni sadržaj nije
dostupan. Zapravo, mi smo sad tu pod prozorom građana kojima je prijeko potrebna kultura – rekla je Julijana Lešić, organizatorica programa projekta ‘Zagrebački kvartovi kulture’.

Bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički program već je zaživio u Novom Jelkovcu i Svetoj Klari, a sada je na red došla Malešnica. Program se sastojao od zabave za sve generacije: koncerti, kazališne predstave za djecu, filmske projekcije i vratolomije suvremenog cirkusa. Svi su se sadržaji održali na otvorenom i bili besplatni za posjetioce.

FOTO: Zagrebački kvartovi kulture

– Otvorili smo program sa zagrebačkim ‘ZET’ orkestrom. On je prošetao kroz kvart. Svirao je zagrebačke pjesme Zagrepčanima – kazala je Lešić.

Jednu stavku programa činila je i predstava za najmlađe ‘Matovilka’ koja ima za cilj iznova probuditi dječju strast za knjigom. Tu odgovornost preuzeli su Kazališni moljci, nova skupina kazališta ‘Tvornica lutaka’ koje je ove godine navršilo 20 godina postojanja.

– Kazališni moljci su jedna posebna grupa Tvornice lutaka koja podupire djecu da čitaju knjige – izjavila je  Petra Radin, voditeljica kazališta ‘Tvornica lutaka’.

Iako je ljetni program završio s Malešnicom, projekt se na jesen nastavlja. Sljedeći na redu su Siget, Središće, Gajevo i Ravnice.