Zagrebačka županija u ovoj je godini za financiranje udruga osigurala 1,2 milijuna eura

U prostorima Zagrebačke županije predstavljeni su gotovo 800 tisuća eura vrijedni javni pozivi i natječaji namijenjeni za financiranje projekata i udruga. Još u veljači raspisan je natječaj za zdravstvene, braniteljske, socijalne i humane udruge u vrijednosti od 400 tisuća eura, što znači da je županija za sve udruge, samo za ovu godinu, namijenila 1,2 milijuna eura, odnosno oko devet milijuna kuna:

– Mislim da upravo ta brojka od devet milijuna kuna, ili 1,2 milijuna eura, i podatak da smo lani financirali 586 udruga s našeg područja dovoljno govori koliko Zagrebačka županija prati, podupire i zahvalna je našim udrugama na njihovom radu, rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Javni poziv Stručne službe župana koncipiran je na način da se može prijaviti širok spektar udruga, od kulturnih, socijalnih, humanitarnih, vjerskih, obrazovnih, braniteljskih i drugih neprofitnih organizacija, rekla je Renata Zgurić, pročelnica Stručne službe župana.

– Javni poziv raspisuje se dugi niz godina, pa tako i ove. Za ovaj poziv osigurano je iz proračuna Zagrebačke županije 464 tisuće eura, isti iznos bio je osiguran i prošle godine. Mogu naglasiti da je u okviru tog iznosa prilikom provedbe tog javnog poziva sufinancirano 306 programa i projekata udruga s područja županije na što smo ponosni. Što se tiče maksimalnog iznosa potpore u okviru javnog poziva to je 6700 eura, javni poziv raspisan je od današnjeg dana do 15. studenog ili do iskorištenja sredstava. To jedna od specifičnosti javnog poziva što je otvoren skoro tijekom cijele godine.

Upravni odjel Zagrebačke županije za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša dugi niz godina se bavi podrškom ekološkim udrugama na području županije, pa će isto učiniti i ove godine.

– Tako je i ove godine raspisan javni natječaj za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode koje su registrirane na području Zagrebačke županije. Prošle godine smo imali osigurano 380 tisuća kuna, sredstvima smo organizirali rad 25 udruga i različitih projekata. Ove godine osigurali smo dodatni šest tisuća eura, što znači da će ukupno biti osigurano 55 tisuća eura i nadamo se da će se veći broj udruga prijaviti na natječaj. On traje do 5. svibnja, i molimo sve eko udruge s područja Zagrebačke županije da nam se jave, rekla je Marija Kuzmić, ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela Zagrebačke županije za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo za ovu godinu je, za financiranje udruga i projekata, osigurao 270 tisuća eura. Raspisana su tri javna poziva, za lovstvo je osigurano 137 tisuća eura, za športsko-ribolovne usluge osigurano je oko četiri tisuće eura po projektu. Novac je osiguran i za projekte i udruge s područje poljoprivrede i ruralnog razvoja.

– Tu su sve udruge koje se bave djelatnošću vezanom za poljoprivredu, vinogradarske, vinarske, povrćaske, voćarske, stočarske ili ostale koje spadaju u ruralni razvoj, za njih imamo pripremljeno 89 500 eura, mogu ostvariti potporu do 30 tisuća kuna, također se javljaju na natječaj nakon što provedu određenu mjeru ili aktivnost za koju se prijavljuju. Također je vrlo dobra suradnja kao i do sada, kao i kod svih korisnika naših potpora, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Sve detalje o javnim pozivima, te kako se prijaviti, možete pronaći na internetskim stranicama Zagrebačke županije.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.