Zagrebačka županija okupila pročelnike za financije iz svih županija u RH

Zagrebačka županija bila je domaćin 2. sjednice Radne skupine za financije i proračun Hrvatske zajednice županije koja je okupila pročelnike za financije iz svih županija u Republici Hrvatskoj te predstavnike Ministarstva financija, među kojima je bila i Glavna državna rizničarka Danijela Stepić te Hana Zoričić, zamjenica Glavne državne rizničarke, i Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav.

Okupljenima je dobrodošlicu poželio zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec. „Želim istaknuti važnost ovakve komunikacije i suradnje na razini cijele Hrvatske za što je zaslužna naša krovna udruga Hrvatska zajednica županija. Na njihovu inicijativu osnovane su radne skupine po različitim područjima koje svojom ekspertizom aktivno pridonose radu Hrvatske zajednice županije koja je od strane Vlade RH prepoznata kao partner i važan dionik u oblikovanju i provođenju javnih politika na lokalnoj i regionalnoj razini“, rekao je Kolarec koji je pritom posebno pohvalio angažman svih župana kroz Zajednicu županija po pitanju provedbe funkcijske i fiskalne decentralizacije.

„Namjera nam je zajedničkom suradnjom, kroz ovakve radne skupine, teme od interesa za regionalnu i lokalnu samoupravu raspraviti direktno s operativcima na terenu“, rekla je Danijela Stepić istaknuvši da se na taj način dolazi do zajedničkih rješenja koje onda Ministarstvo financija predlaže, bilo kroz zakonsku regulativu, bilo kroz provedbene akte, s ciljem kako bi se približili stvarnim situacijama i potrebama koje regionalna i lokalna zajednica imaju.

Članovi Radne skupine posebno su raspravljali o problemima daljnjeg financiranja preuzetih službenika bivših ureda državne uprave i predfinanciranja EU projekata koji dodatno opterećuju županijske proračune. Na sjednici se raspravljalo i o problemu likvidnosti i kratkoročnom zaduživanju proračunskih korisnika te procjeni fiskalnog učinka akata, kao i o naputku o transparentnosti tokova javnih sredstava i obavezi ispunjavanja Izjave o fiskalnoj odgovornosti.

Marina Čolig, voditeljica Radne skupine za financije i proračun u Hrvatskoj zajednici županija te pročelnica Upravnog odjela za financije Zagrebačke županije, posebno se dotaknula problema pokrivanja manjka u zdravstvu i obrazovanju jer ti županijski proračunski korisnici akumuliraju velike gubitke u ovo vrijeme povećanja cijene energenata i opće inflacije. „Zagrebačka županija ima tu sreću da je velika županija koja fiskalno jako dobro stoji dok mnoge druge županije nisu u toj poziciji i stoga je od iznimne važnosti otvoriti zajednički dijalog s državnim instancama kako bismo iznašli zajedničko rješenje“, naglasila je Čolig.

 

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.