Zagrebačka županija ima 197 novih stipendista

12/23/2009 13:57

Učenicima je dodijeljeno 30 stipendija, od čega 15 za deficitarna zanimanja, dok je studentima dodijeljeno 20 stipendija. Dobitnici stipendija svoje su ugovore, na današnjoj prigodnoj svečanosti, potpisali sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem.

Uz 50 novih stipendista, u školskoj godini 2009/2010. stipendiranje nastavlja i 52 učenika, 93 studenta i 2 studenta koji primaju posebnu stipendiju, a koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja.

Tako će u ovoj školskoj godini Zagrebačka županija stipendirati ukupno 197 stipendista. Stipendija se dodjeljuje za 12 mjeseci, a iznosi 500 kn za učenike i 1.000 kn za studente.

Na natječaj za dodjelu stipendija, koji je bio raspisan krajem listopada, pristigle su 232 zamolbe. Pravo sudjelovanja na natječaju imali su učenici i studenti s prebivalištem u Zagrebačkoj županiji, a koji su, osim drugih općih uvjeta, prethodne dvije godine školovanja završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,0 tj. 2,8 za deficitarna zanimanja i studenti koji su prethodne dvije godine školovanja završili s najmanjom jedinstvenom ocjenom 4,0 odnosno 3,5 za starija godišta.

-.--.-Od ove godine županovom odlukom uveden je i novi kriterij – kriterij izvrsnosti tj. bodovanje sudjelovanja na državnim/međunarodnim natjecanjima odnosno rektorove i dekanove nagrade.

Župan Kožić istaknuo je kako Zagrebačka županija spada u red hrvatskih županija koje najviše svojih proračunskih sredstava izdvaja upravo za razvoj, školovanje i obrazovanje mladih ljudi kao i kapitalnu izgradnju u školstvu. Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Županijske skupštine na kojoj je prihvaćen proračun za 2010. godinu, a kojim je predviđeno da se za Upravni odjel za školstvo izdvoji 117 milijuna kuna tj. oko 40 posto ukupnog proračuna.