Zagreb na Paromlinu dobiva Gradsku knjižnicu i društveno- kulturni centar, Tomašević najavio radove idući tjedan

- Ovo je najveće kapitalno ulaganje u našem mandatu, vrijedno 85 milijuna eura - rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

FOTO: Otvorena televizija

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov zamjenik Luka Korlaet najavili su izgradnju Gradske knjižnice i društveno-kulturnog centra Paromlin. Radovi bi, prema njihovim riječima, trebali početi već idući tjedan.

– Mi smo početkom ovog tjedna, u utorak, predstavili najveći kapitalni projekt u povijesti Grada Zagreba, to je Projekt Zagreb, međutim to nije jedan projekt, to je više građevina, imamo 27 građevinskih dozvola, taj projekt je vrijedan 323 milijuna eura, predali smo ga za EU sufinanciranje. Kada govorimo o pojedinačnom objektu, ovo je najveće kapitalno ulaganje u našem mandatu, vrijedno 85 milijuna eura, drago mi je da mogu objaviti da će radovi na tom projektu početi sljedeći tjedan – ponosno je najavio Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Ovim projektom nastavlja se realizacija centralne osi, jednog od osnovnih arhitektonskih postulata u Gradu Zagrebu, kojim će se centar Paromlin nalaziti u novom središtu grada.

– Pored zgrade Gradske uprave, na Trgu Stjepana Radića, pored Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, zgrade Općinskog suda, zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, to su sve reprezentativni objekti na centralnoj osi, tako da će ovo de facto postati novo središte Grada Zagreba, bit će jedna od najbitnijih zgrada u Gradu Zagrebu. Vidjet ćete, bit će multifunkcionalno, koristit će se za različite vrste sadržaja, društveno-kulturno-obrazovni centar, ne samo za Zagreb, nego za cijelu anglomeraciju, što uključuje i Zagrebačku županiju i krapinsko-zagorsku županiju – dodao je.

S realizacijom Paromlina kreće se i u realizaciju zemljišta Gredelj. Vrlo skoro počinje rušenje objekata devastiranih unutar kompleksa Gredelj, na kojem će se graditi zamjenski parking s 380 mjesta.

– Što se tiče financiranja ovih projekta, od 85 milijuna eura, nadamo se da ćemo oko 40 milijuna eura, nešto manje od pola, uspjeti povući iz EU fondova. Tu još nisu, što se tiče ITU-a, ugovori završeni, međutim, isto tako ćemo najveći dio investicije financirati iz gradskog proračuna, nešto direktno, nešto s odgodom, odnosno kroz kredit razvojne banke, Europske investicijske banke, koja je prepoznala ovo kao jedan od zelenih i društveno vrijednih projekata. Mi smo Paromlin predložili Gradskoj skupštini, koja je to usvojila, kao jedan od strateških projekata Grada Zagreba – izjavio je.

Dok se ne izgradi parking na prostoru zemljišta Gredelja, građani će svoja vozila moći parkirati na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma gdje ima dovoljno mjesta.

– Htjeli smo da taj parking, privremeno, funkcionira pored Velesajma. Na Velesajmu trenutno imamo neiskorištene kapacitete parkinga, u mjeri da tih 450 parkirnih mjesta koje su građani koristili kod Paromlina je trenutno slobodno kod Velesajma. Naravno, postavlja se pitanje cijene, ako građani ostave, parkiraju automobil na istočnoj strani Zagrebačkog velesajma, da moraju nekako doći do željezničkog kolodvora. Iz perspektive javnog prijevoza, tu je dosta frekventna autobusna veza, što u smislu vremena nije problem, ali stvara dodatne troškove, jer građani koji su parkirali kod Paromlina moraju kupiti autobusnu kartu – objasnio je.

Parking na Velesajmu, koji je dosad koštao 70 centi, bit će besplatan, čime će građanima ostati novac za autobusnu kartu, zaključio je Tomašević.