Zagreb i Mainz slave 50 godina prijateljstva

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u palači Dverce primio je gradonačelnika i izaslanstvo grada Mainza. Razlog je obilježavanje velike obljetnice prijateljstva

Prijateljstvo koje traje 50 godina rijetko se viđa. Njemački gradić Mainz, u kojem živi oko 200.000 stanovnika, davne 1977. započeo je suradnju s gradom Zagrebom potpisivanjem Ugovora o prijateljskim odnosima. Pola stoljeća suradnje, upoznavanja međusobnih sličnosti i razlika, te težnje zajedničkim ostvarenjima plemenitih ciljeva razlog su za veliko slavlje.

– 50 godina u životu je malo, ali opet puno. 50 godina prijateljstva između dva prijateljska grada je značajno i to se mora obilježiti na poseban način. Ljetos sam bio u Mainzu kod kolege Eblinga i uzvratni posjet smo dogovorili upravo koncem listopada. 1977. godine naši prethodnici su se dogovorili da uspostave protokol o prijateljstvu i suradnji, a zadnjih 17 godina ja sam nastojao to prijateljstvo produbiti i proširiti – rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Ovom prilikom Milan Bandić uručio je Povelju Grada Zagreba gradonačelniku Mainza, te se prisjetio najvažnije potpore koju smo u najtežim trenucima dobili od ovog njemačkog grada.

-Zahvaljujem se građanima i gradonačelniku Mainza. Povelja Grada Zagreba je jednim dijelom znak nesebične pomoći koju su pokazali za vrijeme Domovinskog rata. Ne, mislim samo na Mainz nego i na sve njemačke gradove koji su pružili pomoć Hrvatskoj. Uz Sjedinjene Američke Države presudna je za osamostaljenje Hrvatske bila i uloga Njemačke – dodao je Bandić

Slavlje ovog rođendana će se nastaviti obilaskom fontana kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice koje će ovom prilikom biti osvijetljene posebnim logom prijateljstva, a idućeg dana gradonačelnici će otvoriti Park mira i prijateljstva posvećen svim gradovima prijateljima Grada Zagreba.