Zagreb je odsad s njima spreman na sve katastrofe

Vježba vatrogasne postrojbe Spašavanje u Ruševinama na Sljemenu pored bolnice Brestovac

Autor: Boris Cvetković 12/2/2009 8:57

– Da su iz L’Aquile 8. travnja tražili našu pomoć, mi im je ne bismo mogli pružiti. Sva ta potrebna stručna oprema treba biti na jednom mjestu i pomoć mora krenuti u roku od 6 sati. Ali to će se uskoro promijeniti. Novi sustav kojeg postavljamo biti će surogat nekadašnjoj Civilnoj zaštiti – rekao je Miroslav Merčep, glavni instruktor Spašavanja u ruševinama.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU VJEŽBE SPAŠAVANJA U RUŠEVINAMA NA SLJEMENU

Naime, dodatnim osposobljavanjem i koordinacijom niza specijalnih jedinica za djelovanje u slučajevima katastrofalnih nesreća velikih razmjera, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba uskoro će postati kičma spašavanja građana u, ne daj bože, najcrnjim filmskim scenarijima.

-.-JVP Zagreb-.-Vježba vatrogasne postrojbe Spašavanje u Ruševinama na Sljemenu pored bolnice BrestovacDomaće se vatrogasne snage time žele osigurati da, u slučaju nesreće poput one koja je pogodila talijanski gradić, sustav spašavanja neće zakazati, a pomoć im u tome pruža i Ured za hitne situacije.

Prvih 11 vatrogasaca koji su nedavno postali dio specijalne postrojbe za Spašavanje u ruševinama samo su dio sveukupne strategije za obranu Grada od eventualnih katastrofalnih nepogoda kao što su potresi, eksplozije, poplave, ratna stanja i slično.

Vatrogasci bi tada, u koordinaciji sa policijom i Hitnom pomoći preuzeli zadaću spašavanja unesrećenih, ozlijeđenih ili na neki drugi način bespomoćnih građana, za koje je u bivšoj državi bila zadužena Civilna zaštita. Zaštitu je, naime osnovala tadašnja JNA nakon kaosa koji je prouzročio fatalni potres u Skopju 1963. godine.

– Cilj nam je na području Grada stvoriti timove sastavljene od tri profesionalna i osam dobrovaljnih vatrogasaca. Spašavanje u ruševinama je samo jedna od intervencija za koju se naši ljudi obučavaju. Naime, ovisno od dijela Grada, imat ćemo specijalne timove osposobljene za Radove na vodi tj. poplavi, Specijalce za rad sa dišnim sustavima te profesionalce za Spašavanje pri tehničkim intervencijama kao što su prometne nesreće – istaknuo je Javor Lozar, Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Zagreba.

Spomenute će specijalne jedinice, tako ovisno od namjene za koju su osposobljene biti raspoređene na različitim djelovima grada.

Prema sadašnjem će planu, tamo gdje je, npr. veća opasnost od urušavanja biti će postavljena ekipa za Spašavanje u ruševinama, dok će tamo gdje je prijeti opasnost od poplave ekipa za Rad na vodi.

Kao jedan od prvih koraka, JVP Grada Zagreba planira postaviti zborna mjesta, tj. kontejnere u kojima će biti sva oprema potrebna za hitne intervencije. Prve dvije lokacije trebale bi biti u VP Dubrava i VP Novi Zagreb.

Daljnja će obuka, tzv. retrening ovisiti o novčanim sredstvima koje daje Grad, ali u JVP kažu da početkom sljedeće godine kreće obuka ‘novih snaga’.