Zagreb dobiva ulicu Charlesa Darwina

Autor:: Elena Grassi 12/5/2009 9:02

Grad Zagreb odlukom Gradske skupštine dobiva ulicu koja će nositi ime Charlesa Darwina, velikog znanstvenika i prirodoslovca i time obilježava 150. obljetnicu revolucionarnog djela ‘O podrijetlu vrsta’.

Ulicom Charlesa Darwina imenovana je dosad bezimena ulica koja se nastavlja na Heinzelovu u smjeru istoka, a Obor za imenovanje naselja, ulica i trgova jednoglasno je prihvatio prijedlog nadležnog Vijeća gradske četvrti Peščenica-Žitnjak.

Sama inicijativa za Darwinovom ulicom u Zagrebu je pokrenuta unazad nekoliko godina od strane Hrvatskog biološkog društva. Pijedlog je uručen odgovarajućem odboru, no nikakva akcija nije poduzeta.

Prošle godine inicijativu je nanovo oživio Saša Šimpraga, urbanistički aktivist čija je želja bila da se imenovanje poveže s jednom od obljetnica vezanih za znanstvenika.

– Namjera mi je bila da Zagreb dobije Darwinovu ulicu do jednoga od dva važna datuma, njegovog rođendana ili dana objave knjige. Ono sto je možda vazno naglasiti u kontekstu Darwinove ulice je da se Zagreb na taj naćin vraća vlastitoj praksi iskazivanja počasti znamenitim osobama koje nisu bile direktno vezane uz grad i Republiku, ali čija je važnost neupitna – rekao je Šimpraga.

Inicijativu da Darwin dobije ulicu u velikom broju podržali su znanstvenici s Instituta Ruđera Boškovića, gdje je pokrenuta peticija za podršku. Podrška je stigla i iz drugih ustanova, među kojima je iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

– Uloga i važnosti osobe i djela Charlesa Darwina u suvremenoj znanosti je izuzetna, a praksa da se ulice imenuju po znamenitim strancima u zagrebu odavno postoji i na taj način obogaćuju javni prostor grada. Darwinova ulica komplementira i hrvatsko-britanske veze ali i pozicionira zagreb u zajednički europski kulturni krug – rekao je inicijator, te dodao kako je ovo tek jedna od brojnih akcija kojom se ponovno uspostavlja tradicija smislenih i promišljenih imenovanja.