Zagreb dobio semafor budućnosti, evo čemu služi

U Hrvatskoj 50 posto pješaka prelazeći prometnicu razgovara na mobitel, piše poruku ili objavljuje na društvenim mrežama.

Foto: Zagrebancija.com

Na križanju Frankopanske ulice i Prilaza Gjure Deželića postavljen je takozvani semafor budućnosti. Riječ je o prvom takvom semaforu postavljenom u Europi, a upozorava pješake na upaljeno crveno svjetlo, dok hodaju prometnicama zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

U Hrvatskoj 50 posto pješaka prelazeći prometnicu razgovara na mobitel, piše poruku ili objavljuje na društvenim mrežama. Tako nas primjerice samo jedan usputan pogled na mobitel zbog pristigle poruke može dovesti pred jureći automobil, no ne i ako se nađete na križanju Frankopanske i Prilaza Gjure Deželića.

“Nakon tri godine intenzivne kampanje prisustvujemo pilot projektu korištenja prvog semafora budućnosti u Europi. Nijedan europski grad nema ovakav semafor. Sve što je u prevenciji sigurnosti najugroženijih skupina u prometu, građana, dobrodošlo je. Nadamo se da će ovo smanjiti broj nesreća”, izjavio je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Foto: Zagrebancija.com

Ovakav je oblik prevencije pozdravio i čelni čovjek metropole.

“Inicijativa je potekla od Hrvatske udruge menadžera sigurnosti u partnerstvu s Gradom Zagrebom i jednom privatnom tvrtkom. Pozdravljam ovakav projekt koji upozorava ljude kako ne bi napravili pogibeljni korak”, komentirao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

A kako do njega ne bi došlo, možete i vi doprinijeti sudjelovanjem u kampanji Dan bez mobitela u prometu 21. listopada.