‘zaGOspodarimo otpadom’

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio je verificirane podatke o udjelu odvojeno sakupljenog otpada za 2017. godinu

Press materijal

Konferencija „zaGOspodrimo otpadom“ okupila je danas u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma 586 sudionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave; gradova, općina i županija te predstavnike komunalnog poduzeća.

Kroz različite tematske cjeline sudionici su imali mogućnost upoznati se s primjerima dobre prakse te dobiti odgovore na pitanja o uspostavi sustava gospodarenje otpadom.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić predstavio je verificirane podatke o udjelu odvojeno sakupljenog otpada za 2017. godinu.

– Sukladno Planu gospodarenja otpadom, Republika Hrvatska do kraja 2022. godine ima za cilj odvojeno sakupljati 60, odnosno do 2020. godine 50 posto otpadnog papira, plastike, stakla i metala“ rekao je Ćorić i dodao kako u Hrvatskoj postoji niz gradova i općina koji su ozbiljno pristupili konceptu kružne ekonomije. „To su gradovi i općine koji mogu biti primjer drugima, najbolja zvijezda vodilja ostalima – poručio je Ćorić.

Press materijal
Press materijal

Ukazao je i na činjenicu kako je Republici Hrvatskoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada na raspolaganju 475 mil. EUR.

– 2018. godine koja je za nas u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike godina izgradnje infrastrukture, zasigurno je dovela do toga da danas odvajamo oko 30 i više posto otpada. Sljedeće dvije godine su godine u kojima trebamo značajno iskoračiti. To su ambiciozni ciljevi, no natječaji koji su pokrenuti i koje planiramo pokrenuti omogućit će nam da izgradimo infrastrukturu kako bi naši građani bili u mogućnosti dati svoj doprinos – zaključio je Ćorič.

Na konferenciji „zaGodpodarimo otpadom“ ispred Europske komisije sudjelovala je i zamjenica glavnog direktora u Glavnoj upravi za okoliš Joanna Drake.

Press materijal
Press materijal

– Prijelaz na kružno gospodarstvo je velika prilika za transformaciju gospodarstva kako bi se ono učinilo održivim. U tom smislu potrebno je da zakonodavstvo u području gospodarenja otpadom bude u potpunosti implementirano diljem EU. Ovo je trenutak u kojemu Hrvatska mora poduzeti odlučne korake kako bi napravila nužne reforme – istaknuo je Drake.

Ovo je prva konferencija o održivom gospodarenju otpadom na kojoj su sudionici imali mogućnost, putem pametnih telefona, postaviti pitanje na koja su odgovarali ministar zaštite okoliša i energetike dr. sv. Tomislav Ćorić, predstavnica Europske komisije Joanna Drake, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te ostali.

 

Press materijal