Za nekog unosan posao, za Zagreb bezvrijedno smeće

Autor: Alen Ostojić 10/1/2015 9:25

Grad New York ima godišnji proračun od 77 milijardi dolara. Unatoč toj basnoslovnoj cifri, gradska uprava pažnjom dobrog gospodarstvenika upravlja svojom imovinom. U velike razvojne projekte poput gradskog sustava urbane sigurnosti ide se u javno-privatnom partnerstvu. Isti slučaj je i s prenamjenom 12.000 zastarjelih telefonskih govornica. One postaju nove komunikacijske wi-fi točke, ali uz partnerstvo sa poslovnom zajednicom. Kad je gradska uprave odlučila da upravlja prikupljanjem starog papira, mnogi kritičari su digli glas pitajući se, zar je to prioritet gradske uprave? Ali odgovor je ležao u brojkama. Grad New York godišnje od prodaje prikupljenog recikliranog papira uprihodi četiri milijuna dolara. Sav prihod grad investira u održavanje i izgradnju novih rubnjaka. Upravljanje spremnicima za prikupljanje starog papira čvrsto je u rukama gradske uprave, jer je stari papir novac, a grad se tog prihoda ne želi odreći. Krađa papira iz spremnika predstavlja zločin intenziteta i regulirana je zakonom. Za kradljivce su predviđene visoke novčane i kazne zatvora.

Grad Zagreb naspram, na stotine spremnika za prikupljanje recikliranog papira, u njegovom vlasništvu, postavljenih na javnim površinama 17 gradskih četvrti, svakodnevno demonstrira stav da je papir smeće, bezvrijedna priča. Ovakav dugogodišnji odnos prema vlastitoj imovini, doveo je do pojave organiziranih kriminalnih skupina koje to ‘smeće’ kradu iz spremnika i prodaju u otkupnim stanicama. I da ne bi bilo zabune, ovo nije priča o nečijoj egzistenciji, već je riječ o organiziranim krađama. Na stotine tisuća i milijuna kuna završava u nečijim džepovima. Zašto to dopuštamo? A građani? Oni mogu samo gledati kako netko drugi krade vrijedan papir i pitati se, nismo li tim novcem mogli izgraditi neko novo dječje igralište, autobusno stajalište i nadstrešnicu, popraviti kvartovske stube, asfaltirati neku cestu, očistiti središte grada ili prometnu infrastrukturu od bezbrojnih vandalskih grafita?

Fotografiju sam snimio u ponedjeljak, 21. rujna, u Čazmanskoj ulici. Bilo je 17:03 sata, plavi kombi zagrebačkih registracijskih pločica, vozač i dvije osobe u pratnji, nagnut spremnik za papir i pretovar nekoliko stotina kilograma papira u kombi. Za danas dosta, dnevnica je u džepu. Kao odgovoran građanin prijavio sam krađu policiji, ali oni kradljivce moraju uhvatiti na djelu. Dok su došli, kombi je već bio na drugoj ‘pošti’.

Zagreb nikada neće biti New York, i ne treba. Volimo ga ovakvog kakav jest. Vjerujem da odnos nemara još uvijek možemo pretvoriti u odnos odgovornosti i prije svega, poštovanja građanskog činjenja da pravu stvar stave na pravo mjesto. Treba samo spremnosti i odlučnosti na promjenu. Ciceron je davno rekao: Grad je napredan tamo gdje vladaju red i zakon!