Za 6,5 milijuna kuna, zbrinuto 80-ero djece

Autor: Ivana Šimac 9/3/2014 13:42

Naselje Vugrovec je nakon dvije godine čekanja, dobilo svoj novoopremljeni vrtić koji će okupiti one najmlađe, od jasličke do predškolske dobi. Velik unutarnji prostor nudi mogućnost primanja još većeg broja djece, ako za to bude potrebe.

– Kamen temeljac je postavljen 2012. godine, u 11. mjesecu, sad još malo trebalo bi biti dvije godine. Grad je vodio zajedno sa Gradskom četvrti izgradnju i financiranje ovog dijela, ali to će vam više reći gradonačelnik ili netko iz Gradske četvrti, vrtić nije bio uključen u financiranje ničega – odgovara na medijske upite ravnateljica novootvorenog vrtića, Nada Mladiček.

– Ovdje 6,5 milijuna kuna sa opremom, dvije godine se gradilo. Bilo je problema s odronom, sa statikom, s trusnim brijegom koji je klizio. Hvala Bogu to smo napravili, 80-ero djece ovdje će biti u četiri skupine i pobrat će svu djecu ovdje iz naselja, Đurđekovca do Vugrovca i dolje Markovog Polja, prema tome radimo sada interpolacije da djeca više ne idu iz mjesne zajednice u drugu. Sljedeći kamen temeljac imat ćemo u Dragonošcu za mjesec dana. Idući tjedan ćemo otvoriti pet škola i jedan vrtić – obećaje gradonačelnik Bandić.

Tako je ovo bila tek najava sezone u kojoj će gradonačelnik i njegovi suradnici iz Gradske uprave otvoriti niz škola i vrtića u brojnim zagrebačkim kvartovima. Za početak mjeseca, brojka od gotovo 80-ero zbrinute djece u gornjem dijelu Sesveta dobar je elan za daljnje pothvate.

– Ovaj vrtić je novonapravljeni. Vidite danas mu je otvorenje, mi smo počeli s radom prejučer, dakle 1. rujna. Kapacitet je oko 75-ero djece. Jedna skupina jaslička oko 20 djece i ostalo su vrtićka djeca od tri do sedam godina. Vrtić ima 400 kvadrata unutarnjeg prostora, oko 2000 kvadrata vanjskog prostora, tri sobe dnevnog boravka sa svim popratnim sadržajima koji idu uz sve potrebe vrtića – dodaje ravnateljica Mladiček.

Matični vrtić novootvorenog je onaj u Sesvetama, koji je poznat po svojoj raznolikoj ponudi aktivnosti osim same osnovne skrbi za djecu. Uskoro će, čim se djeca naviknu i u Vugrovcu moći učiti jezike, plesati u folkloru ili pronaći nešto što ih zanima uz pomoć teta u vrtiću.

– Naš vrtić, dječji vrtić Sesvete, mi smo prepoznatljivi po tome da jako držimo do diferencijacije u programu, od folklora do jezika, međutim u ovome su vrtiću djeca još na privikavanju i na dolasku – objašanjava ravnateljica.

Ovakve gradske investicije najviše pomažu roditeljima koji ne moraju odvoziti i dovoziti djecu na drugi kraj grada kako bi bila zbrinuta dok su oni na poslu. Čini se kako gradonačelnik ima razumijevanja za takve obiteljske situacije pa je odlučio investirati u gradske vrtiće.