XII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica

Ultramaraton Vukovar – Srebrenica održava se od 2012. godine u spomen na žrtve genocida u Srebrenici, žrtve Vukovara i na sve nevino stradale tijekom rata od 1990. do 1995. godine u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Organizator Ultramaratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Grada Zagreba.

“Ove godine imamo četiri stalna trkača. Boban Pantović i Mirsad Softić su danas ovdje s nama. Ostala dvojica Robert Kasumović i Dražen Ćućić će im se priključiti u Vukovaru. Ono što želim naglasiti je da je ovo ultramaraton mira koji želi poslati poruku da se sve no što se dogodilo u Vukovaru i Srebrenici nikad ne smije zaboraviti te kao jednu vrstu poruke i opomene cijelom svijetu da se nešto takvo nikome ne ponovi. Vidimo danas da se u Ukrajini povijest ponavlja. Ovo je 12. po redu ultramaraton. U organizacijskom i logističkom smislu radi se o jednom od naših najzahtjevnijih projekata”, poručio je Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ultramaraton traje pet dana. U 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km. Svaki dan će pretrčati jedan maraton, a krajnji cilj je Memorijalni centar u Srebrenici.

“Ovdje sam jedan od stalnih članova ultramaratona i smatram da je to moja osobna obaveza. U ultramaraton sam ušao zbog mojih kolega koji su tu ranije bili. Kada sam prvo put došao u Potočare shvatio sam da dok god postojim i dok god mogu moram biti dio ovog projekta jer je ovaj projekt puno vrjedniji od svih nas zbog tragedija koje su se dogodile. Kaže se da je povijest učiteljica života, ali da smo mi loši učenici pokazalo se i na ovom prostoru. Kako prilazimo Ovčari do starta pa kada trčimo i dolazimo do Potočara emocije su jake. Takve zločine mogu počiniti samo ljudi koji nemaju ljubavi u sebi jer tko god ima malo ljubavi, nikada neće dozvoliti da zločinačke misli njime nadjačaju”, rekao je maratonac Boban Pantović.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet primio je predstavnike organizatora i sudionike XII. Ultramaratona Vukovar – Srebrenica.

“Gradska uprava Grada Zagreba svake godine podržava ovaj plemeniti događaj. Ove godine je 12. izdanje Ultramaratona Vukovar – Srebrenica kojim se obilježavaju tragični događaji u ta dva grada. Na jedan simbolični način ih povezuje. Utrka je dugačka 227 km. Dakle, to je zapravo pet maratona uvezanih u jedan veliki ultramaraton, iziskuje nadljudski napor i komemorira nemile događaje koji su se tada dogodili. Prisjećanjem želimo izbjeći ponavljanje greška prošlosti. Često se kaže da je povijest učiteljica života, a da mi nismo baš dobri učenici. Ja se nadam da će se to u budućnosti promijeniti i da ovakvih strahota više nikada na ovim prostorima neće doći”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske. U Vukovaru je tijekom velikosrpske agresije poginulo nekoliko tisuća branitelja i civila, a više od dvije i pol tisuće stanovnika grada nestalo je nakon pada grada. Genocid u Srebrenici je ratni zločin izvršen u srpnju 1995. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, u kojemu je srpska vojska ubila najmanje 8372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja enklave Srebrenica. Poruka je jasna: treba se sjećati da se više nikada ne ponovi.